Torstaina 20.6.24 menehtynyt Donald Sutherland oli vuosikymmeniä jatkuneen uransa vuoksi tuttu kasvo monille. Vanhojen klassikkojen ystävät muistavat hänet mm. elokuvista Likainen tusina ja M.A.S.H. – armeijan liikkuva kenttäsairaala, muut esim. Nälkäpeli-elokuvasarjasta. Kanadalaislähtöinen näyttelijä sairasteli pitkään, mutta hänet nähtiin vielä viime vuonna esim. minisarjassa Lawmen: Bass Reeves. Sutherland olisi täyttänyt ensi kuussa 89 vuotta.
Vakava sairaus jo lapsena
Donald Sutherland kertoi mm. CBS:n 60 Minutes -dokumenttisarjassa lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Hän oli sairastanut mm. polion ja reumakuumeen. Hän muisteli kysyneensä 16-vuotiaana äidiltään, oliko hän hyvännäköinen. Dorothy-äidille kysymys oli varsin hankala. Lopulta Dorothy keksi yhden positiivisen seikan pitkänhuiskean ja korviensa vuoksi Dumboksi koulussa haukutun poikansa ulkonäöstä: Donald, sinulla on luonnikkaat kasvot.
Toinen ammatti
Näytteleminen ei ollut Sutherlandille aina ykkösvalinta. Vaikka hän oli esim. koulunäytelmissä, hän harkitsi vakavasti myös aivan toista alaa. Hän opiskeli sekä insinööriksi että näyttelijäksi. Kahta erilaista ammattia voi pitää fiksuna valintana, sillä persoonallinen ulkonäkö ei aina helpota roolien saamista. Sutherlandin mukaan eräs muuten hyvin mennyt koe-esiintyminen päättyi tuomioon: Me olemme ajatelleet tämän hahmon eräänlaiseksi naapurin hepuksi, mutta meistä sinä et näytä lainkaan sellaiselta, joka asuisi kenenkään naapurissa. Positiivista palautetta Sutherland sai kuitenkin sen verran, että hän valitsi uran näyttelijänä.
Kaksoset
Donald Sutherland oli naimisissa kolmesti. Niin ikään maineikkaaksi näyttelijäksi kasvanut Kiefer-poika syntyi hänelle ja hänen toiselle vaimolleen, tuottaja Shirley Douglasille joulukuussa 1966. Esikoispojan lisäksi perheeseen syntyi samalla kertaa esikoistytär, Rachel, joka nykyään toimii tuotantopäällikkönä mm. Law & Order Toronto: Criminal Intent -sarjassa. Sutherland puolisoineen suosi lastensa nimissä viihdealan tekijöiden nimiä. Esim. Kiefer on nimetty ohjaaja-käsikirjoittaja Warren Kieferin mukaan. Donald Sutherland näytteli tämän goottikauhuelokuvassa Il castello dei morti vivi vuonna 1964. Kolmannen vaimonsa kanssa Sutherland sai kolme poikaa.
Mielipiteiden mies
Näyttelijäikoni Jane Fonda muistetaan yhä Vietnamin sodan vastustajana ja muusta aktivismistaan. Donald Sutherlandkaan ei ollut näyttelijä, joka olisi pitänyt mielipiteensä aina omana tietonaan. 1970-luvun alussa Sutherland tapaili Fondaa ja myös tuotti sodanvastaisen dokumenttielokuvan FTA (Fuck The Army), jossa he esiintyvät. Leffan esittämistä rajoitettiin rankasti. Myöhemmin Sutherland valikoi joitakin roolejaan sen mukaan, millaista ajattelemisen aihetta hän toivoi lopputuloksen antavan yleisölle. Yksi tällaisista rooleista oli Nälkäpeli-elokuvasarjan itsevaltias Snow.
Ei kullan kimalluksen tähden
Vaikka useat Sutherlandin elokuvista menestyivät Oscar-mittelöissä, näyttelijää ei koko uransa aikana nostettu yhdestäkään roolista Oscar-ehdokkaaksi. Roolihahmojen yksipuolisuus, huomaamattomuus, tylsyys tai vähäisyys tuskin riittävät tässä perusteluksi: Sutherland nähtiin n. kahdessasadassa eri elokuva- ja tv-tuotannossa, mm. suuren menetyksen kokevana isänä, kierona miljonäärinä, tulisilmäisenä pyromaanina, taisteluväsymyksen painamana sotilaana jne. Yhden Emmy-palkinnon (minisarjasta Peto on irti) lisäksi hän sai kaksi Golden Globea (Peto on irti -minisarjasta ja Path to War -tv-elokuvasta). Vuonna 2018 Donald Sutherland palkittiin kunnia-Oscarilla elämäntyöstään. Kiitospuheessaan hän totesi palkinnon olevan isossa merkityksessä erityisesti perheelleen. Hän kertoi pähkäilleensä, oliko hän oikeasti palkinnon arvoinen. Sutherland päätti puheensa lainaamalla kollegaansa Jack Bennyä:
– En ansaitse tätä. Minulla on tosin myös nivelrikko, enkä ansaitse sitäkään.
Lähteet: Variety, CBS, The Guardian, Oscars
Toim. R. Isoviita