1100 = 12 = 12 Years a Slave.

3.2.2015 22:57

Arvioitu elokuva

Orjuus on valitettava tosiasia. Vielä hankalammaksi asia tulee kun selkeästi tunnistettavissa oleva ryhmä ovat yleensä orjina. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) ei ole orja, mutta on sitä ryhmää mikä on yleensä orjana. Lisäksi hän on aikakauden taso huomioiden sivistynyt. Huono tuuri johtaa siihen että hänet myydään orjaksi. Siitä tulee aika pitkä ja raskas matka monenlaisen portaan läpi. Siihen matkaan mahtuu orjakauppias (Paul Giamatti), pragmaattinen William Ford (Benedict Cumberbatch) joka ymmärtää sijoituksien ylläpidosta ja Edwin Epps (Michael Fassbender) taas haaskaa resurssejaan pelkkään mielivaltaan. Historia sanoo että Solomonin kannalta tarinassa on onnellinen loppu.

Steve McQueen (ei sukua näyttelijälle) ei ole kovinkaan tuottelias pitkien elokuvien suhteen, mutta [I]12 Years a Slave[/I] on suorastaan räätälöity Oscar-palkintojen kalasteluun. Aihepiiri on arka, mutta tarpeeksi kaukainen, tyyli on suorastaan inhorealistinen ja tarinassakin on yleismaailmallisia teemoja. Luonnollisesti leffa kahmi aika monta ehdokkuutta ja voittikin muutamia niistä. Leffa ei ole mitenkään huono, mutta varsinaisesti ei tuo genreen tai aiheeseen mitään uutta. Onpahan pelkkä hyvä elokuva orjuudesta ja McQueen suorastaan pihistelee tehokeinojen suhteen. Joskus ratkaisu toimii, nmutta pääasiassa se vain jättää koko leffasta arkisen maun. Tämä leffa ei maistu elokuvalta vaan historialliselta asiakirjalta.

Näyttelijät ovat mainioita rooleissaan joiden tarkoitus on antaa karu kokonaiskuva tilanteesta. Chiwetel Ejiofor epäonnisena Solomonina tuo mukaan sivistyneen ihmisen kyvyn nähdä ympäröivä todellisuus ja selviytyä siinä. Siihen liittyy myös paljon piinaa. Paul Giamatti on lyhyessä, mutta häikäilemättömässä roolissa orjakauppiaana. Benedict Cumberbatch on yhteiskuntansa tuotos siinä että hän omistaa orjia, mutta hän myös ymmärtää orjien käytännön arvon. Se tarkoittaa hänen kohtelevan orjiaan asiallisesti. Jyrkkä vastakohta on Edwin Epps joka suorastaan kerskuu raakuudellaan. Hahmo on halveksittavan ja kieroutuneen pahan ruumiillistuma.

Kokonaisuus on ammattitaidolla tehty, mutta harmillisen tasainen kerronnaltaan ja aihetta tarkastellaan etäisen kokonaiskuvan perspektiivistä. Olisi voinut olla parempikin, mutta myös paljon huonompi. Allekirjoittanut ei lämmennyt kovinkaan tehokkaasti.

Arvosteltu: 03.02.2015

Lisää luettavaa