Frank Drebin (Leslie Nielsen) on vähä-älyinen poliisi, joka tuli jo tutuksi Hei, me pamputetaan-nimisestä TV-sarjasta. Ja jos ei ole vielä tullut, niin nyt tulee, ja varmasti jää mieleen yhtenä elokuvahistorian hauskimpana ja sympaattisimpana henkilönä. Frankin kollega Nordberg (O.J. Simpson) on telottu rikollisten toimesta, ja Frank epäilee syylliseksi Vincent Ludwigia (Ricardo Montalban) ja luonnollisesti lähtee selvittimään juttua.
Päätin syysloman kunniaksi katsastaa pitkästä aikaa VHS-hyllyn sisällön. No, sieltähän löytyi paljon mielenkiintoisia pätkiä 80-90 luvuilta, muunmuassa tämä. Mies ja alaston ase onkin yksi hauskimmita komedioista maan päällä. Takuuvarma piristysruiske, jota nykyään löytyy alelaareista paljon. Leslie Nielsen on juuri sopiva Frank Drebinin rooliin. Ihmettelenkin aina välillä, miten äijällä pitää pokka niin hyvin. Ricardo Montalban on juuri niin häijy pahis kuin komediassa voi olla. O.J. Simpsonin osuus jää vähän liian pieneksi, ja hänen hommansa on muuutenkin vain huutaa tuskasta ja voihkia.
Mies ja alaston ase on toiminut esikuvana monelle, monelle kreisikomedialle. 2000-luvulla valmistuineissa tusinaparodioissa esiintyy hyvin paljon samoja vitsejä kuin tässäkin. Erityismaininnan saa loppukohtaus, jossa nauruhermot ovat räjähtämäisillään. Suosittelen kaikille komedioiden ystäville lämpimästi. Jos pidit tästäkin, niin on sinun hyvä nähdä trilogian muutkin osat.
Ja ettei tämä arvostelu menisi kokonaan ylistämiseksi, niin tässä tulevat nyt ne harvat huonot puolet: monen katselukerran jälkeen vitsien taso laskee ja alapäähuumoriakin löytyy jonkun verran.