Contraband on Mark Wahlbergin uusin elokuva, joka kertoo nimensäkin mukaisesti salakuljettamisesta. Näyttelijäkaartikin on melko nimekäs, kun Marky Markin lisäksi mukaan on saatu Ben Foster ja Kate Beckinsale, sekä J.K. Simmons, joka on monella tuttu Ozin Vernon Schillingerin roolista. Hyvä näyttelijäkaarti yhdistettynä mielenkiintoiseen kansikuvaan herättävät katsojan mielenkiinnon. Olisiko Contrabandissa potentiaalia jopa oikeasti kovaksi rikostrilleriksi?
Vastaus on valitettavasti ei, sillä vaikka Contraband pitää katsojan hyvin otteessaan koko kestonsa ajan, se ei tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä. Se tosin pyrkii siihen, mutta tavoittelee liikaa, ja jää osittain myös sen takia vain ”hyväksi” elokuvaksi. Elokuvan juoni on mielenkiintoinen ja hyvä, mutta pakostakin tulee mieleen ajatus, että ehkä elokuvaan on yritetty tunkea liikaa käänteitä ja tapahtumia, ja näin tehty siitä hieman sekava, ja liian nopeaan tahtiin etenevä. Tapahtumien taustoja ei käsitellä, eikä esimerkiksi henkilötaustojakaan kerrota kunnolla. Melko paljon jää katsojan oman mielikuvituksen varaan, ja vaikka mielikuvitus olisikin hyvä, on osa kohtauksista ja tapahtumista selvennyksen tarpeessa.
Chris Farradayn (Mark Wahlberg) vaimon veli Andy (Caleb Landry Jones) yrittää salakuljettaa huumeita laivalla, mutta joutuu ”hävittämään paketin”, kun viranomaiset lähestyvät. Tim Briggs (Giovanni Ribisi) ei tietenkään pidä siitä, että hänen huumeensa ovat merenpohjassa ja uhkaakin tappaa Andyn. Lopulta Andy joutuu sairaalaan, jossa tapahtumat paljastuvat myös entiselle salakuljettajalle Chrisille, joka sittemmin on kääntynyt kaidalle polulle. Chris Farraday kuitenkin tiedostaa sen, että jotain on tehtävä, tai vaimon veljelle käy huonosti. Kun Briggs vielä uhkailee Farradayn perhettä, tekee Chris päätöksen palata mukaan peliin.
Vankilassa oleva isä (Sons of Anarchyn ”Piney”) järjestää asiat siten, että keikka Panamaan on mahdollista. Tarkoituksena on tuoda valuuttaa, ja näin maksaa Briggsille Andyn aiheuttamat tappiot. Elokuvan edetessä kuitenkin selviää, että Chrisin kaveri Sebastian (Ben Foster) haluaa Andyn tuovan Panamasta huumeita omien syidensä takia, kun taas Chris ei halua sekaantua huumeisiin mitenkään. Elokuva etenee nopeasti, ja katsoja viihtyy varsin hyvin elokuvaa katsellessa. Laivalla ja Panamassa tapahtuu kuitenkin erinäisiä asioita, jotka vaikeuttavat Chrisin aikomuksia, ja aiheuttavat seuraamuksia myös kotipuolessa. Elokuvan juoni siis on varsin yksinkertainen; seurataan Farradayn edesottamuksia laivalla ja Panamassa, ja laitetaan mukaan esteitä vaikeuttamaan tehtävän onnistumista.
Contraband on varsin mielenkiintoinen elokuva, vaikkakin tiettyjä ennakkoluuloja saattaa esiintyä; salakuljettamisesta rikostrilleri ja pääosaan Marky Mark? Mark Wahlberg tekee varman roolisuorituksen, ja pitää elokuvan mielenkiintoa yllä myös omalla karismallaan. Muutamassa kohtauksessa Wahlberg myös näyttää sen, että mies omaa fyysiset ominaisuudet oikeaksi toimintatähdeksi, eikä miehen karismassakaan ole mitään moitittavaa, päinvastoin. Wahlberg on loistava näyttelijä, jonka näkisi mielellään isommankin toimintaelokuvan pääosassa. Ben Foster tekee perusvarman suorituksen Sebastian Abneyna, jolla on omat tavoitteensa ja motivaationsa salakuljetuskeikan suhteen. Ehkä ainoa miinus näyttelijävalinnoissa on Giovanni Ribisi huumekauppoja pyörittävän Tim Briggsin roolissa. Vaikka Ribisi selviytyy roolista todella hyvin, on miehen olemus silti ehkä liian heiveröinen siihen nähden, että miehen näyttelemä Tim Briggs on huumekauppias, jonka takia Mark Wahlbergin näyttelemä Chris Farraday joutuu tekemään paluun salakuljetusbisnekseen. Ribisi ei ulkoisilta ominaisuuksiltaan näytä kovinkaan pelottavalta, vaan Wahlbergiin verrattuna lähinnä säälittävältä narkkarilta, jonka Farraday pystyisi ”pudottamaan” yhdellä iskulla. Muuten näyttelijävalinnat ovat varsin onnistuneita, ja esimerkiksi J.K.Simmons tekee pätevän suorituksen laivan kapteenina.
Contrabandin aihe on mielenkiintoinen ja elokuvasta on saatu rakennettua lopulta ihan toimiva kokonaisuus. Vaikka jotkin tapahtumat olisivat voineet vaatia hieman selventämistä, ja hahmojen taustatarinoitakin olisi voitu käsitellä, on Contraband varsin viihdyttävä elokuva. Se ei tarjoa hermoja riistävää jännitystä, eikä toimintaa jatkuvalla syötöllä, vaan se pyrkii olemaan ehkä hieman realistisempi salakuljetusta käsittelevä elokuva. Farraday luottaa enemmänkin ammattitaitoonsa, kuin muskeleihinsa, mutta se on vain hyvä asia, koska se tekee elokuvasta oikeamman tuntuisen. Ei Contraband missään tapauksessa ole mestariteos, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva, joka tarjoaa muutaman isomman juonenkäänteen, ja tukun mielenkiintoisia henkilöitä. Elokuvan toiminnalliset kohtaukset ovat sijoitettu elokuvan keskivaiheelle, ja ne nostavat elokuva intensiivisyyttä varsin mukavasti. Toimintakohtaukset ovat hienosti toteutettuja, ja niitä on elokuva aiheeseen nähden sopivasti. Toki elokuvasta olisi voinut tehdä myös kaksituntisen testosteronipätkän, jossa salakuljettaminen olisi hoidettu aseiden avulla, mutta tällainen rauhallisempikin lähestymistapa toimii varsin hyvin. Tämä yhdistettynä elokuvan edetessä kasvavaan draamaan tekee Contrabandista hyvän elokuvan. Toki siinä on virheensä, ja ehkä hieman sekavia kohtauksia, mutta se on silti katsottava elokuva.