Ajaton mestariteos, joka kannattaa ehdottomasti hankkia kokoelmiinsa.

28.11.2005 20:47

Alkuperäinen nimi:Raging Bull
Valmistusvuosi:1980

Raging Bull eli Kuin raivo härkä on ohjaaja Martin Scorsesen ehdoton mestariteos. Ainut miehen elokuva, joka pääsee ohi on GoodFellas. Raging Bull onkin niitä harvoja “nyrkkeilyleffoja”, joka on varsin realistinen eikä kehän sisällä tapahtuvia matseja kaunistella yhtään.

Raging Bull on mainio elokuva nyrkkeilijä Jake La Mottan värikkäästä nyrkkeiljänurasta ja muusta elämästä. Robert De Niro esittää La Mottaa sellaiseella antaumuksella, että ei tiedä onko De Niro oikeasti nyrkkeilijä vai ei (kuulemma ei ole). Raging Bull onkin yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista ja minun henkilökohtaisella top-listallani 15 parhaan elokuvan joukossa.

Elokuvaa suunniteltiin alunperin värilliseksi, mutta kun Scorsese katsoi kuvaa Robert De Nirosta nyrkkeilyhanskat pystyssä hän huomasi, että jotain on pilalla. Hanskat olivat kirkkaan punaiset, vaikka niiden olisi pitänyt olla viininpunaiset. Hanskojen väriä muutettiin. Lopulta Scorsese päätyi miettimään, että silloin kun La Motta itse nyrkkeili lähetykset ja kaikki valokuvat olivat tietysti mustavalkoisia, ja näin leffasta tehtiin mustavalkoinen, joka ei olisi voinut enää olla parempi ratkaisu.

La Motta itse auttoi elokuvan teossa ja itse elokuva pesrustuukin hänen omaelämänkertaansa.

Vähän aikaa sitten julkaistu MGM:n Ultimate Edition DVD on jokaisen elokuvaharrastajan syytä hankkia kokoelmiinsa, sillä kakkoslevyllä on mahtavat ekstrat ja itse elokuvasta on paha panna paremmaksi ja tietenkin todella komeat kannet. Mutta mikään ekstroista ei ole niin hyvä kuin valokuvat, jotka tulevat mukana. Valokuvista tyylikkäin on elokuvan alkuperäis juliste painettuna valokuva paperille. Jokaisessa näissä tuoreista MGM:n Ultimate Editioneissa on vastaavanlainen kuva.

Lyhyesti sanottuna Raging Bull on siis ajaton mestariteos, joka kannattaa ehdottomasti hankkia kokoelmiinsa.

nimimerkki: The Wolf

Arvosteltu: 28.11.2005