Älä ikin ota ketään sinulle vierasta kyytiisi.

4.7.2003 10:45

Alkuperäinen nimi:The Hitcher
Valmistusvuosi:1986

Jim Halseylla (Howell) on edessään tylsä ja pitkä automatka, joten hän poimii seurakseen kyytiinsä tiensivusta liftarin (Hauer). Pian paljastuukin, että liftari on hullu psykopaatti joten Jim potkii äijän ulos autosta. Mutta se ei pysäytäkkään liftaria vaan hän lähtee jahtaamaan Jimiä.

Liftari on upea pieni elokuva. Sen näyttelijät ovat hyviä, ohjaus toimii ja käsikirjoitus on kekseliäs. Rutger Hauer on liftarina niin uskomattoman hyvä. Tämä on Blade Runnerin kanssa hänen paras elokuvansa. Ja on se Jim Halseytä esittävä C. Thomas Howell erittäin hyvä. Elokuvassa on kohtalaisen nopea tempo, joten hengähdystaukoja on vähän. Tämä on tietenkin hyvä asia.

Ohjaaja Robert Harmon on minulle täysin tuntematon, mutta hän on lahjakas ohjaaja tämän perusteella. Käsikirjoituksesta vastannut Eric Red on iskenyt kultasuoneen. Red on käsikirjoittanut ja ohjannut myös sellaisen elokuvan kuin Body Parts jossa näyttelevät Jeff Fahey ja Brad Dourif. Jälkimmäinen tunnetaan paremmin Child ‘s Play-elokuvien Chuckyn äänenä.

Takaisin Liftariin. Liftari on myös aika väkivaltainen elokuva. Siinä ei mässäillä verellä ja suuri osa murhista tapahtuu katsojan näkökentän ulkopuolella joten mielikuvitus saa hommia. Mutta kyllähän sitä ruumiita ja muutama murha aina voidaan näyttää. Tämän seikan takia K-18 ikäraja on paikallaan.

Yhteenveto: Liftari on pieni, tehokas toimintjännäri josta on vaikea sanoa mitään pahaa. Näyttelijät ovat kohdallaan, ohjaus pelaa ja käsikirjoitus ei ole tylsä. Elokuvan sanoma tulee myös perille: älä ikin ota ketään sinulle vierasta kyytiisi. Joten ostakaa tai vuokratkaa Liftari. Ette tule pettymään.

nimimerkki: Ash

Arvosteltu: 04.07.2003