Alatyylistä brittihuumoria eli kahden limaisen hyypiön elämää.

28.12.2004 23:34

Arvioitu elokuva

”Kaksi yököttävää, surkeaa pervoa” – jee! Näihin hahmoihin ei voi olla ihastumatta, mikäli kovaääninen brittihuumori, korjaan, kovaääninen brittiläinen mieshuumori puree. Ade Edmondson ja Rik Mayall ovat hillitön pari, joka toteutti itseään jo 1980-luvulla kulttisarjassa Älypäät (The Young Ones). Bottom(in kakkoskausi) ei aivan vastaa Älypäiden surrealistista ilkamointia, mutta ei ole siitä turhan kaukanakaan. Voisi melkeinpä kuvitella, että Älypäiden Rik (Mayall) ja Vyvyan (Edmondson) selvisivät opiskeluvuosistaan ehjinä ja asuvat edelleen yhdessä, omassa rakkaassa murjussaan ja yrittävät täyttää tehtäviään miehinä entiseen tapaan. Bottomissa Rikistä on vain tullut Richie ja Vyvyanista Eddie Hitler. Niin, eikä Richiellä ole niitä nättejä saparoita ja Eddiellä niin kovaa hinkua rynniä läpi kaikista seinistä kuten Vyvyanilla oli.

Digger
Kaikki Bottom Series Twon osat ovat Rikin ja Aden rustaamia. Digger on ehkä lätyn keskiverroin jakso. Siinä Eddie ja Richie hakevat naisseuraa Lily Linneker’s Love Bureaun kautta. Yllättäen heebot onnistuvat myös löytämään kiinnostuneen naisen (Lederer). Jakson loppuosa on hillittömän hauska, vaikka Mayall kohkaa suurieleisesti kuin innostunut oranki. Edmondson tasoittaa menoa hillityllä ruokakomiikalla.

Parade
Paradessa on kenties eniten samanlaista tuntua kuin Älypäissä. Pojat lähtevät baariin, jossa uusi baariemäntä (Sawalha) joutuu Richien armottoman kiinnostuksen kohteeksi. Heebo heittänee historian huonoimmat iskurepliikit. Eddie saa toimia tukijoukkona, kun Richie suoltaa sotasankarilegendaa ja suunnittelee aidon sotaveteraanin puujalan varastamista. Jaksossa esiintyy myös Älypäiden Mike eli Christopher Ryan, jolle on tällä kertaa herunut pikkunilkin rooli.

Burglary
Eddie juo itsensä sammuksiin ja murtovaras tunkeutuu jätkien murjuun. Jaksossa korostetaan Eddien olevan parivaljakon Mies ja Richien kuin hänen nalkuttava akkansa (jälleen: vrt. Älypäiden Mike ja Neil). Mayall pääsee loistamaan, sillä edes Monty Pythonien Terry Jones tai Eric Idle eivät onnistuneet akkailussa yhtä hyvin tiiminsä kulta-aikoina. Edmondson taas tekee kenties fyysisesti eniten töitä kuin millään muulla kiekon jaksoista. Tikahduttavan hauskaa.

Culture
Kiekon ylivoimaisesti hulvattomin osa. Pojat ovat menettäneet televisionsa ja Richie keksii Eddielle ja itselleen älykästä toimintaa. Shakinpeluu ei taatusti ennen ole pudottanut allekirjoittanutta tuolilta, nyt näin kävi. Jakson absurdius on silkkaa taidetta. Se hipoo jopa tyylillisesti Marx-veljesten parhaimpia ideoita.

Holy
Joulujakso, jossa poikien parhaat kaverit (mukana taas Christopher Ryan) tulevat jouluaterialle. Richie kokkaa – totta kai – ja Eddie hoitaa kuusen päin mäntyä… Osassa on ehkä yritetty tavoittaa sitä samaa meininkiä, jota oli ”muinoin” Rikin, Aden ja Alex Saylen vuokraisäntäepisodeissa, mutta improvisoinnin iloisuus puuttuu. Siitä huolimatta Holy naurattaa.

S’Out
Lätyn viimeinen jakso on takakansitekstin mukaan esitetty ensimmäisen kerran pari vuotta sen muita jaksoja myöhemmin eli 1995. Richie ja Eddie suuntaavat siinä telttaretkelle. Maalaisidylliksi pojille riittää pari puskaa ja kuralätäkkö. Osassa leikitään tulella ja metsästetään. Kaikki mahdolliset camping-katastrofit käydään läpi ja vaikka käsikirjoitus tuntuukin paikoin muita kiekon jaksoja heikommalta, sekä Rik että Ade vaikuttavat innostuneilta rooleissaan.

Näiden kuuden osan lisäksi Bottom Series Two-DVD:llä on kooste epäonnistuneista otoista. Niissä ei juuri mitään ihmeellistä ole. Se ainakin käy ilmi, että Bottom ilmeisesti kuvattiin elävän yleisön edessä. Vetivät Rik ja Ade homman miten överiksi tahansa, kyllä tämä aina kotimaiset James Potkukelkat ja Soikhiopäät voittanee. Ainakin pojilla piti pokka paremmin.

DVD:ltä löytyy tekstitys vain englanniksi.

Arvosteltu: 28.12.2004

Lisää luettavaa