Älykäs aikajanan käyttö, todellisuuden rajoilla leikittelevä kerronta sekä haikea rakkauden teema.

25.2.2005 21:13

Alkuperäinen nimi:The Butterfly Effect
Valmistusvuosi:2004

Kaaosteorian mukaan perhosen siipien liikkeet voivat aiheuttaa hyökyaallon maapallon toisella puolella. Näin ollen pieniltäkin tuntuvilla asioilla voi olla merkittävät ja kauaskantoiset seuraukset. Tällä ajatuksella leikittelee myös Eric Bress:in ja J. Mackye Gruberin teos the Butterfly Effect.

Pääosaa esittävän Aston Kutcherin hahmon elämää katkovat ajoittaiset black-outit, joita yritetään tilkitä päivänkirjojen ja hypnoosin avulla. Hypnoosissa psykiatri auttaa Evania (Kutcher) käymään läpi ohimenneitä tilanteita kuin videonauhaa kelaten. Yliopistoikäisenä Evan oppii kuitenkin myös itse päiväkirjojensa avulla “kelaamaan” elämäänsä ja muuttamaan muistojensa siiveniskuja, joista on muodostunut varhaisaikuisen elämän musertavia hyökyaaltoja. Merkittävin perhonen Evanin elämässä on Amy Smartin loistavasti esittämä koko elämän kestävä rakkaudenkohde. Tytön ja Evanin muiden kavereiden suhde muuttuu elokuvan mittaan sitä mukaan kuin Evan matkaa ajatuksissaan menneisyyden pimeisiin muistoihin.

The Butterfly Effectissä yhdistyvät hämmästyttävästi älykäs aikajanan käyttö, todellisuuden rajoilla leikittelevä kerronta sekä haikea rakkauden teema. Tarinaa voi lämpimästi suositella kaikille, jotka nauttivat elokuvansa ajatuksen kera.

nimimerkki: Booker V

Arvosteltu: 25.02.2005