Amerikkalainen elokuva kuvaa harvoin näin inhimillisesti parisuhdetta ja elämän raadollisuutta, tunnustaen, että paljon puhuttu amerikkalainen unelma on juuri sitä, pelkkä unelma.

21.2.2009 20:21

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Revolutionary Road
Valmistusvuosi:2008
Pituus:120 min

Revolutionary Road sijoittuu 1950-luvun amerikkalaiseen esikaupunki-idylliin. Frank (Leonardo DiCaprio) ja April Wheeler (Kate Winslet) elävät täsmälleen samanlaista elämää kuin kaikki ympärillään: kaksi lasta, nätti koti ja turhauttavan tylsä työ. He uskottelevat itselleen olevansa erilaisia, keskiluokkaisen painajaisen yläpuolella. Pari purkaa pettymystään elämään ja suhteeseensa toisiinsa. He suunnittelevat muuttoa unelmiensa Pariisiin paetakseen ankeaa arkea.

Elokuva kuvaa kivuliaasti, miten todellisuus asettuu unelmien tilalle. DiCaprio ja Winslet ovat siirtyneet Titanicin kannelta naiiveista rakastavaisista inhimillisempiin, rikkinäisempiin ja moniulotteisimpiin hahmoihin. Erottuvin roolisuoritus on Michael Shannonin esittämä ystäväpariskunnan aikuinen poika, joka on lomalla mielisairaalasta. Mies täräyttää suoraan ajatuksensa urautuneen elämäntavan naurettavuudesta ja huomaamistaan jännitteistä. Shannon sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta, päästen painimaan samaan sarjan esimerkiksi Heath Ledgerin kehutun Jokeri-roolityön kanssa.

Ohjaaja Sam Mendes tunnetaan toisesta esikaupunkielämän pettymyksiä ruotivasta elokuvastaan American Beauty, mutta Revolutionary Road muistuttaa sitä ainoastaan aiheeltaan. Siinä missä Mendes American Beautyssä kuvaa hahmojaan karun ironisesti, lähestyy hän Revolutionary Roadissa heitä lempeän ymmärtävästi. Tarina on kiitettävän monipuolinen; se ei ole sama, jonka olet nähnyt kaikissa avioliittokuvauksissa tuhannesti ennenkin. Myös leikkaus on virheetöntä: mitään turhaa ei löydy ja kahden tunnin kesto on täydellinen.

Koskettava elokuva liimaa katsojansa penkkiin jokaiseksi minuutiksi. Amerikkalainen elokuva kuvaa harvoin näin inhimillisesti parisuhdetta ja elämän raadollisuutta, tunnustaen, että paljon puhuttu amerikkalainen unelma on juuri sitä, pelkkä unelma.

Arvosteltu: 21.02.2009

Lisää luettavaa