Anthony Hopkins Hannibal Lecterinä vetää roolin sellaisella vimmalla, että sellaista tuskin tullaan monesti näkemään!

4.9.2005 20:28

Alkuperäinen nimi:The Silence of the Lambs
Valmistusvuosi:1991

Vuonna 1991 valmistunut trilleri nappasi kaikkien yllätykseksi viisi Oscaria; elokuva, ohjaus, mies-, naispääosa ja käsikirjoitus.

Uhrilampaat on Thomas Harrisin Hannibal-trilogian keskimmäinen ja samalla merkittävin teos. Anthony Hopkinsin ‘Kannibaali-Hannibal’ Lecteriin tutustutaan paremmin Jodie Fosterin esittämän FBI-opiskelija Clarice Starlingin kautta. FBI on lähettänyt Starlingin Lecterin luokse, jotta tämä voisi profiloida sarjamurhaajaa Buffalo Billiä (Ted Levine).

Clarice ottaa tehtäväkseen tehtävän missä kukaan ei ole ikinä onnistunut Lecterin kanssa puhuminen.
Starling alkaa selvittelemään Buffalo Billin motiiveja ja seuraavaa iskua kriminaalimielisairaalassa olevan Lecterin avulla.

Mutta profilointi muuttuu syvällisiksi keskusteluiksi Lecterin johdolla Claricen lapsuuden traumoista. Heillä on vaihtokauppa: jos Clarice kertoo lapsuudestaan niin Lecter jakaa tietojaan Buffalo Billistä. Näin Lecter tunkeutuu Clarice mieleen ja muistoihin. Ne hetket ovat niitä dialogeja joita seuraa mielellään, mutta ei itse haluaisi olla siinä mukana…

Elokuvan jännitys on käsinkosketeltavaa! Elokuvassa ei mässillä verellä, mutta silloin kun niin tehdään se on harkittua ja tyylikästä! Elokuvan tunnelma säilyy alusta loppuun kasassa josta yksi kiitos kuuluu Howard Shoren musiikille muut taas hienolle kuvaukselle, leikkaukselle, hyvälle käsikirjoitukselle ja varmalle ohjaukselle! Jonathan Demme kuljettaa tasavahvasti tapahtumia, jonka täydellisyyttä avittavat loistavat näyttelijät!

Anthony Hopkins Hannibal Lecterinä, elokuvan mielenkiintoisimpana hahmona, vetää roolin sellaisella vimmalla, että sellaista tuskin tullaan monesti näkemään! Hän tekee uransa parhaimman ja ikimuistettavan roolin huulian maiskuttelevana psykiatri kannibaalina. Yksi elokuvahistorian ikimuistettavimmista hahmoista!

Jodie Fosterin rooliakaan ei sovi väheksyä! Hän on osoittanyt kykynsä aiemminkin ja tässä vetää mielestäni uransa parhaan suorituksen Hopkinsin tavoin! Kumpikin on Oscarinsa ansainnut! Hopkinsin ja Fosterin kemia toimii täydellisesti, vaikka heidän välillään onkin suurimman osan ajasta lasiseinä. Silloin kun he koskettavat toisiaan niin vaikutus on vavahduttava!

Uhrilampaat ansaitsee paikkansa IMDB:n parhaimpien elokuvien listalla sijan 30, vaikka itse pistäisin sen 20 joukkoon. Elokuva on yksi kaikkien aikojen parhaista!

Tell me, Clarice – have the lambs stopped screaming?

nimimerkki: Mara

Arvosteltu: 04.09.2005