Kun BBC herätti vanhan, lukuisia palkintoja saaneen kulttisarjan (joka on muuten kaikkein pitkäaikaisin edelleen jatkuva scifi-sarja) Doctor Whon 2005, tuskin kukaan osasi arvata, mitä olisi tulossa. Sarja kaappasi useiden miljoonien katsojaluvut viikoittain, sai hetkessä lisätuotantokausia, ja yhtäkkiä sarjalle alkoi tulla myös spin-off-sarjoja. Näin syntyi myös Torchwood (anagrammi sanoista Doctor Who), joka on Maassa toimiva vierasta teknologiaa ja Maassa piipahtelevia alieneita etsivä järjestö. Sarja keskittyy Briteissä sijaitsevaan Cardiffin osastoon, joka on perustettu kaupunkiin siellä sijaitseva aika-/avaruusulottuvuuden repeämän takia. Suomeksi sanottuna siis kaikennäköistä kivaa ja vähemmän kivaa ilmestyy tasaiseen tahtiin kaupungin kaduille.
Pientä ryhmää johtaa kapteeni Jack Harkness (Barrowman), josta ryhmäläiset eivät itse asiassa ole aivan varmoja. Mies on paisti avoimesti homo, myös umpiselvästi itsekin alien. Vai onko? Kaveri vaikuttaa aivan tavalliselta ihmiseltä. Kysymys kuuluukin pian, että mistä ajasta tämä oikein on, ja mitä salaisuuksia kätkeytyy menneisyydestään vaikenevaan Jackiin?
Teemat ovat yllättävän uskaliaita. Edellä mainitun homoseksuaalisuuden lisäksi kuoleman jälkeinen elämä on kovasti kehissä. Ja mikä onkaan se paljon puhuttu elämän tarkoitus? Harmi vain, että tuotantotiimissä ei ole näihin aiheisiin saatu kunnon otetta. Nyt tuntuu vähän siltä, että ne ovat kehissä vain, jotta niihin liittyvät pienet ajatuksentyngät on saatu esitettyä sarjan painoarvon ja aikuismaisen statuksen nostamiseksi. Vastakupissa niitä painavat alaspäin turha väkivalta ja seksin määrä, jotka kai aina liikkuvat siellä, missä joku yrittää luoda viihdettä aikuismaiseen makuun.
Eri käsikirjoittajat eivät ole tehneet tarpeeksi yhteistyötä keskenään, ja sarjassa vajotaan liiaksi monster of the week -kaavaan. Ikävä kyllä nämä satunnaisilkiöt ovat melko unohdettavia – varmaankin pääsarjan roskakorista kaivettuja. Jaksojen tyylit vaihtelevat puhtaasta draamasta perus-sci-fiin ja jopa kauhuhiippailuun. Jokunen toiminnalliseksikin tarkoitettu jakso mahtuu kehiin. Eri tyylialjien sekamelska riittää korostamaan sitä, että käsikirjoittajien yhteistyö ei ole ollut riittävää. Koko kaudelta jää puuttumaan selkeä yleisilme, mikä on melkoisen tympäisevää. Tasapaksuudessa uiskentelee huonoja, suorastaan kammottavan heikkoja jaksoja luvattoman monta. Todella hyviä, muistamisen arvoisia jaksoja löytyy sen sijaan vain kaksi, ja niitäkin pitää odotella luvattoman kauan (“Out of Time” ja “Captain Jack Harkness”).
Suuntaansa etsivän ykköskauden kelkassa pysynevät parhaiten science fictionin fanit – erityisesti emosarjan tukijoukot. Muille yrittäjille voi irtoilahduksien etsinnässä antaa vinkiksi riittävän tauotoksen. Televisiosta viikon tauotuksella “nautittuna” eka tuotantokausi saattaa vierähtää harmittomana viihteenä.
Jaksot:
-Everything Changes
-Day One
-Ghost Machine
-Cyberwoman
-Small Worlds
-Countrycide
-Greeks Bearing Gifts
-They Keep Killing Suzie
-Random Shoes
-Out of Time
-Combat
-Captain Jack Harkness
-End of Days