Cyberpunkin sekä erilaisten underground- ja independent-elokuvien ystäville.

7.4.2005 17:51

Alkuperäinen nimi:鉄男
Valmistusvuosi:1988

Shinya Tsukamoton ohjaama ja käsikirjoittama Tetsuo -iroman man nauttii jonkinlaista kulttisuosiota. Itsekkin olin elokuvasta kuullut puhuttavan, mutta vasta nyt uskalsin tarttua siihen. Elokuva muisuttaa etäisesti David Lynchin Eraserheadia. Tunnelma on vähintäänkin yhtä häiriintynyt ja juoni yhtä pimeä. Eräänä päivänä eräs mies huomaa itsessään ja ympärillään omituisia robottimaisia ilmiöitä. Ei aikaakaan kun miehen ihon alta rupeaa tulemaan jo metallia ja putken pätkää, muuttuupa sukuelinkin poraksi. Käytännössä juonen voikin tiivistää tuohon, ennen varsinaisten muutosten alkamista tapahtuu kaikkea pientä omituista ja jotain juonentynkääkin yritetään välillä vääntää, ainakin loppuakohti.

Myönnä elokuvamakuni sen verran häiriintyneeksi että Tetsuo kolahti melko kovaa. Onhan se toki selvästi pienellä budjetilla koottu elokuva, eikä kyseessä ole ollut ehkä mitään ammittilaisia, mutta täytyy myös myöntää että Tsukamotolla on lahjoja. Ohjaajakäsikirjoittaja saa leivottua elokuvasta todella häiriintyneen ja paikoitellen mielipuolen ahdistavan kokemuksen. Kuvakikkailuja on moneksi, jotka toimivat ainakin yleensä ottaen hyvin. Erityisesti pitää kehaista tyylikkään hitaasti avautuvia alkutekstejä. Vaikkei Tetsuo ole kovinkaan pitkä elokuva onnistuu sen tunnelma silti hieman hiipumaan loppua kohti. Tunnelma laskee aikapaljon viimeisen puolentunnin aikana, vaikka häiriintyneenä elokuva pysyy kokoaika. Myös kököt stop-motion animaatiot pääsevät loppussa hieman rokottamaan tunnelmaa, vaikka istuvatkin elokuvan maailmaan kohtuu hyvin.

Itse ainakin jaksoin seurata Tsukamoton visuaalisesti häikäisevän hienoa showta sen koko keston ajan, vaikka pikkasenkin pidempänä Tetsuo olisi varmasti alkanut puuduttamaan. Näyttelijät eivät ole mitään parasta A-luokkaa, mutta ajavat asiansa, varsinkin kun roolihahmot eivät ole mitään realistisenoloisia ihmiskohtaloita, vaan todella kummallisia hyypiöitä. Hirveän montaa näyttelijä ei elokuvasa esiinny, mutta sekin vähä onnistuu vakuuttamaan ihan tarpeeksi hyvin. Pientä yli ja ali -näyttelyä on ilmassa, mutta lopulta nekin istuvat hyvin sairaaseen kokonaisuuteen. Kaikkea pimeää ehtii elokuvan aikana tapahtua ja leffa ei varmasti sovi kaikille. Itse sain kyllä Tetsuon häiriintyneestä maailmasta jotain kiksejä ja varauksella elokuvaa voi suositella cyberpunkin sekä erilaisten underground- ja independent-elokuvien ystäville.

nimimerkki: Siperia Jones

Arvosteltu: 07.04.2005