Enpä usko monenkaan kuulleen koskaan miehestä nimeltä T.F. Mous, joten kerron hänestä lyhyesti ennen kuin siirryn itse arvioon. Mousin filmography ei ole mitenkään laaja mutta sitäkin kiistanalaisempi. Hän on tehnyt vain neljä elokuvaa viidentoista vuoden aikana, joista kahdesta ensimmäisestä en ole koskaan kuullutkaan, mutta Men Behind The Sun ja Black Sun: The Nanking Massacre elokuvat ovat olleet pitkään Aasian extremekauhufanien suosiossa. Itsekin olen Aasian rajun osaston faneja, mutta minua myös kiinnosti Men Behind The Sunin historiallinen tausta. Elokuva nimittäin perustuu tositapahtumiin, joka tapahtui oikeasti toisessa maailmansodassa. T.F. Mous halusi kertoa Camp 731 tapahtumista, joista minä en todellakaan ollut ennen kuullut. Mous halusi ensiksi tehdä Camp 731 tapahtumista dokumentin, mutta kun suurin osa materiaalista oli tuhottu japanilaisten toimista, ei dokumentin tekeminen tullut kyseeseen, joten ainoa mahdollisuus oli elokuvan tekeminen. Mous keräsi aineistoa niin Kiinasta kuin Venäjältä, mutta jotkut Kiinan hallituksesta halusivat estää elokuvan tekemisen, koska se voisi rikkoa Kiinan ja Japanin välistä ystävyyttä. Mous kuitenkin teki elokuvan ja vastalauseena tälle hän aloitti leffan seuraavalla sitaatilla: ”Friendship is friendship. History is history.”
Mous ei tehnyt elokuvaa rahan takia, vaan historian. Hän teki elokuvastaan mahdollisemman realistisen ja kauhistuttavan, että saman tien voi unohtaa kaupallisen onnistumisen. Rajujen kohtausten takia leffa pistettiin pannaan, eikä monikaan ole sitä nähnyt juuri tämän takia. Leffa kuitenkin menestyi extremefanien keskuudessa, mutta samalla leffan pointit unohtuivat. Mous teki leffan muistuttaakseen historian ajanjaksosta, josta ei puhuta ollenkaan, mutta ihmiset suuntasivat katseensa kohtauksiin, jotka eivät ole mitään mukavaa katseltavaa. Oikean kissan heittäminen satojen rottien keskelle ja oikean ruumiin käyttö ruumiinavauksessa puhututti ihmisten keskuudessa ja leffaa vihattiin tämän takia. En minäkään hyväksy oikean ruumiin käyttöä elokuvassa ja tässä mentiin liian pitkälle, mutta Mous halusi realistista. Taas kuin kissan heittäminen satojen rottien keskelle ei niin paljon haitannut, vaikkakin kovaa katsottavaa se oli. Mous on sanonut kissakohtauksen symboloivan jotakin, mutta itse en tätä tajunnut.
Men Behind The Sun kertoo Toisen maailmansodan loppuvaiheista jolloin Japani oli häviön partaalla. Camp 731 perustettiin yksinomaan nostattamaan Japani voittoon käyttämällä kiinalaisia ja venäläisiä koehenkilöinä, joihin testattiin erilaisia biologisia aseita. Noin 3000 ihmistä kuoli testausten takia, kaikki Japanin ylpeyden takia. Kuitenkaan Japani ei ole ikinä pyytänyt anteeksi tapahtunutta.
Myös elokuvassa seurataan kuinka nuorista tehdään sotilaita. Propagandan kautta heidät opetetaan suhtautumaan kiinalaisiin koehenkilöinä, ei ihmisinä. He ovat vain Maruteja.
Leiriä johti kenraali Isshi, jonka hulluuden voi astia häntä näytelleen näyttelijän kautta. Isshi on todellinen hahmo, joka oikeasti johti leiriä. Leffan jälkeen kerrotaan, että Japanin hävittyä sodan Isshi joutui amerikkalaisten käsiin, jolloin hän paljasti tietoja päästääkseen vapaaksi. Amerikkalaiset käyttivät tietojaan hyväkseen Korean sodan aikana, eivätkä luovuttaneet häntä venäläisille, jotka halusivat hänet syytteeseen sotarikoksista. Amerikkalaiset sanoivat, etteivät he tienneet mitään hänestä, ja Isshii muiden sotilaiden kanssa olivat päässeet karkuun.
Mous on tehnyt dokumentaarisen elokuvan, jossa yhdistyvät totuus, propaganda, epäinhimillisyys, realistinen ote ja sairaat kohtaukset. Ehkäpä Mous meni liian pitkälle kohtausten kanssa, koska juuri niiden takia suurin osa ei tule elokuvaa katsomaan. Vaikkakin kohtaukset ovat sairaita, olen nähnyt pahempaakin.
Tällaista elokuvaa ei uskalleta ikinä tehdä Hollywoodissa, ja Schindlers List on aiheestaan huolimatta easy kamaa verrattuna tähän. Natseista on ehditty tehdä leffaa toisensa perään, mutta japanilaisten hirmuteoista ei ole tehty montakaan elokuvaa. Black Sun: The Nanking Massacre (Men Behind The Sun 4) kertoo japanilaisten hirmutöistä Nankingissa, jolloin japanilaiset tappoivat 300 000 kiinalaista. Ykkösen perusteella Black Sun mahtaa myös olla rankkaa kamaa, mutta tämän loistavan ykkösen jälkeen minun on nähtävä Black Sun.
Men Behind The Sun leffaa on vaikea alkaa suosittelemaan, vaikkakin se on yksi parhaimmista sodanvastaisista elokuvista, on se kovaa katseltavaa. Esim. rotta- ja ruumiinavauskohtaukset ovat sen verran rajuja, että heikoimmat eivät niitä kestä. Mutta historiasta kiinnostuneet voisivat elokuvan katsoa ainakin kerran elämässä. Vaikka leffa on hyvä, on sitä vaikea toista kertaa katsoa. Varmaankin kuluu pitkä tovi ennen kuin katson leffan uudelleen.