Toinen maailmansota oli rankkaa aikaa. Siitä on tehty myös läjittäin leffoja. Grave of the Fireflies on virkistävä ote aiheeseen. Ei pelkästään siksi, että kyseessä on Japanilainen animeleffa – se myöskin esittää sodan kahden Japanilaislapsen näkökulmasta.
Tämä tositapahtumiin pohjautuva kirjafilmatisointi tarjoaa ainakin aimo annoksen masennusta. Ensin Jenkkien ilmapommitus tekee Seitan ja Setsukon orvoiksi, ja he muuttavat asumaan ärsyttävän tätinsä luo. Ja meininki vaan huononee – pieniä välähdyksiä onnesta näkyy, mutta ne vain korostavat tuskaa. Onneksi raina ei takerru osoittamaan esimerkiksi Amerikkaa sormellaan, sota vain kuvataan yleisesti ottaen mielettömänä vääryytenä. Ja kyllä tekele osaa siltä kantilta ajatuksia herättääkin.
Piirrostyyli on karua käsinpiirretyn oloista, mutta animointi sulavaa ja lopputulos kuitenkin kauniin näköistä. Musiikkia käytetään hillitysti, mutta herkimmissä kohdin se sopii täydentämään fiilistä äärimmäisen hienosti. Ääninäyttely oli ainakin alkuperäisellä ääniraidalla tasokasta, jopa Setsukon lapsinäyttelijä kuulosti uskottavalta.
Tässäpä katsojalle ajateltavaa pitkäksi aikaa. Aluksi mielettömän synkistelyn takaa on vaikea nähdä mitään (tästä liiankin loputtomasta masentavuuden suosta ehkä pieni miinus), mutta sulateltuaan näkemäänsä sitä alkaa arvostaa. Grave of the Fireflies ei ole mikään kevyt popkornipiirretty, vaan miltä tahansa kantilta katsoen vakavasti otettava, hieno sotadraama. Huhhuh, sanon minä.