Robert Zemeckis on upea ohjaaja. Itselleni häneltä tutut elokuvat ovat olleet tähän saakka Paluu tulevaisuuteen-leffat, Forrest Gump ja Vihreän timantin metsästys ja jokaisesta niistä olen pitänyt. Niissä on ollut sitä samaa leppoista, rentoa ja jännittävää seikkailua, jota ainoastaan ohjaajamestari Steven Spielberg on onnistunut luomaan. Toki esimerkiksi Paluu tulevaisuuteen-sarjan tuottajana on ollut Spielberg ja itse ja tällä tavoin hänellä on varmasti ollut näppinsä pelissä. Ehkä vuoden ajan olin yrittänyt etsiä Spielbergin tuottamaa ja Zemeckiksen ohjaamaa Who Framed Roger Rabbit -nimistä leffaa vuodelta 1988. Kyseessä on ensimmäinen täyspitkä elokuva, jossa yhdistettiin oikeita näyttelijöitä ja piirrosanimaatiota. Kaupoista ei meinannut löytyä leffaa ja kun kirjastokaan ei auttanut taisin unohtaa koko jutun. Törmäsin jonkun aikaa sitten jälleen tähän ja tilasin sen erittäin halvalla ja katsoin sen äkkiä. Eipä voittanut turhaan neljää Oscar-palkintoa, mahtava leffa!
Roger Rabbit on kuuluisa piirokki, joka epäilee, että hänen vaimonsa pettää häntä Marvin Acmenin kanssa. Eddie Valiant palkataan varmistamaan asia, jonka jälkeen joutuu keskellä rikosta, kun Rogerin uskotaan murhanneen Acmenin. Eddie alkaa suojelemaan lavastuksen keskellä joutunutta jänistä ja alkaa selvittämään, kuka on oikeasti murhaaja. Samalla tuomari Doom juonittelee omia juoniaan.
On hienoa, että Disneyn ja Warner Brothersin hahmoja voi olla mukana, vaikka ne ovatkin eri studioilta. Mukana on Mikki Hiiri, Aku Ankka, Väiski Vemmelsääri, Repe Sorsa ja Hessu Hopo, mutta vaikka kuinka rakastettuja hahmoja he ovatkin, kukaan ei heistä ole pääosassa ja vilahtavat mukana vain äkkiseltään. Mukana on paljon muitakin animaatiohahmoja, jotka ovat vanhoja tuttuja, mutta kukaan ei kovin kauaa ruudulla ole. Leffan todellinen tähti onkin itse Roger Rabbit, joka lavastetaan murhasta. Roger on hyperaktiivinen ja hassun puhetavan omaava hahmo, josta on vaikea olla tykkäämättä. Hänestä annetaan hieman ärsyttävä kuva, mutta eihän hänen sekoiluilleen voi olla nauramatta.
Jessica on Rogerin vaimo, jota kuitenkin epäillään pettäneen Rogeria. Jessican ensimmäinen esiintyminen tehdään ikimuistoisella ja näyttävällä tavalla. Katsoja ei leffan aikana saa hänestä varmaa tietoa, onko hän hyvä vai paha, mutta lopun lähentyessä tämä tulee varmaksi. Rob Hoskins näyttelee loistavasti Eddie Valiantia, jolla traaginen menneisyys hänen veljensä kanssa, joka kuoli piirroshahmon takia. Myöhemmin myös veljen tappaja paljastuu. Tätä ei kerrota heti, mutta annetaan vahvasti ymmärtää, että Eddie ei pidä piirrohahmoista yhtään. Paluu tulevaisuuden Emmett ”Doc” Brownina tunnettu Christopher Lloyd esittää tällä kertaa pahista ja vaikka ensin suhtauduin niin, että hän ei voisi olla Doomin roolissa, hän veti sen hyytävän hyvin.
Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? yllätti minut sen takia, että luulin sen olevan hieman enemmän lapsiystävällinen, mutta sain yllättyä. Mukana on pari aikuiseenmakuun viitattua vitsiä ja lopussa oleva pahis saattaa vaikuttaa perheen pienimmästä todella pelottavalta. Vitsit kuitenkin iskevät täysillä maaliinsa ja hahmojen cameot tuntuvat mahtavilta. Mukana on mieletön määrä kaikkea upeaa ja Zemeckis pitää paketin kasassa kympin arvoisesti. Mukana on film noir-henkeä ja aineksi olisi ollut myös vielä syvempään rikoksen tutkintaan, mutta silloin värikkäämpi, hupsumpi ja huvittavampi vanhojen piirrosklassikoiden tunnelma olisi saattanut kärsiä vakavasti. Tekninen toteutus on vielä tänä päivänäkin upeaa ja aihe erittäin mielenkiintoinen. Idea piirrosmaailmasta ja siitä, että ihmiset ja animaatiohahmot elävät keskenään on mukaansatempaava.
Leffa on upea aloitus samantapaisille tyylin jatkajille, jossa yhdistetään kahta elokuvallista tapaa. Ilman merkittävyyttäkin se on loistava elokuva, joka viihdyttää täysillä loppuun asti ilman ongelmia. Roger Rabbit sai hyvän vastaanoton ja siitä tehtiin vuoteen 1993 mennessä kolme lyhytelokuvaa, Tummy Trouble, Roller Coaster Rabbit ja Trail Mix-Up, jotka eivät tarjoa samaa nerokkuutta lähenevää viihdettä, mutta viihdyttävät silti ihan mukavasti. Jos haluat kiitettävästi tarjoavaa viihdettä, Roger Rabbit on kuin luotu sinulle.