30.10.2009 18:49

Alkuperäinen nimi:The Wiz
Valmistusvuosi:1978

Kaikki tietävät The Wizard Of Ozin? No The Wiz on afrikanamerikkalainen versio tästä kuuluisasta musikaalista.

Elokuvan alussa vietetään kiitospäivää Dorothy Galen (Diana Ross) tädin ja sedän kotona. Dorothy on kovin ujo ja hiljainen, eikä tätinsä kovista patisteluista huolimatta ei tahdo itsenäistyä ja muuttaa omaan asuntoon. Kiitospäivän aterian jälkeen Dorothyn koira Toto karkaa pihalle lumimyrskyyn. Saatuaan koiran kiinni nappaa äkkinäinen tuulenpyörre Dorothyn ja hän siirtyy Ihmemaa Oziin, samalla murskaten Idän ilkeän noidan ja vapauttaen lapset graffittiseinästä. Pian hän tapaa Pohjoisen hyvän noidan(Thelma Carpenter) joka neuvoo Dorothyä menemään The Wizin puheille päästäkseen takaisin kotiin. Matkan aikana Dorothy tapaa mm. Variksenpelättimen (Michael Jackson), Peltimiehen (Nipsey Russell) ja Aran leijonan (Ted Ross). Yhdessä he lähtevät Smaragdikaupunkiin etsimään suurta velhoa.

Sinänsä The Wiz ei voi ikinä päihittää alkuperäistä Ihmemaa Ozia, mutta minusta se ainakin pyrkii hyvälle kakkossijalle, olihan ihan kiva nähdä nyt tälläinenkin versio Ihmemaa Ozista. Musikaalien ystävänä ihastuin The Wizin musiikkiin. Kun Quincy Jones vastaa musiikista, on sen oltava perustasoa laadukkaampaa. Varsinkin Michael Jacksonin ja Diana Rossin duetto “Ease on Down The Road” on loistava kipale jota itse ainakin kuuntelin noin viikon ajan kyllästymättä. Ihastuttavia hahmojakin löytyy ja oma lempparini on peltimies.

Elokuvan lavasteet sun muut tehosteet vaikuttavat melko avuttomilta, mutta minusta se luo elokuvalle juuri sopivan teatterimaisen fiiliksen. Michael Jackson ja Diana Ross eivät ole mitään erityisen loistavia näyttelijöitä, mutta parivaljakon kemia ja lauluääni sopivat elokuvaan kuin nyrkki silmään. Välillä turhan naiivi meininki meinaa vähän ärsyttää, mutta eipä tuo alkuperäisteos siinä yhtään eroa. Myös ajoittainen kohtauksissa huomattava häitäinen siirtyminen asiasta toiseen häiritsi välillä.

The Wiz on kahdeksas Motown Tuotannon tuottamista elokuvista ja ansaitsi ilmestyessään jopa neljä Oscar-ehdokkuutta mm. parhaasta musiikista. Ohjaajakin on suunnitteluprosessin aikana vaihtunut ja lopulta päätynyt Sidney Lumetiin (12 Angry Men, Network, Fail-Safe). Sidney Lumetin tuotannosta ainakin itse olen nähnyt Valamiesten Ratkaisun ja pidin siitä kovasti. The Wizinkin ohjaus on onnistunut melko hyvin, ei mestarillisesti, mutta tarpeeksi hyvin miellyttääkseen minua.

Kaikenkaikkiaan elokuva toimii. Mestariteosta ei The Wizistä saa, mutta kevyen musikaaliviihteen ystäville The Wiz voisi vaikkapa toimiakin. Ainakin minulle jäi hyvä fiilis elokuvan loputtua, eikä todellakaan sen loppumisen vuoksi, vaan pidin elokuvaa oikein mukavana ja siinä oli oikein iloinen ja positiivinen fiilis.

Arvosteltu: 30.10.2009