Elokuva ei tarjonnut uusia näkökulmia mihinkään, mutta kokonaisuutena ihan kiva.

1.2.2004 22:35

Alkuperäinen nimi:The Vikings
Valmistusvuosi:1958

Tulipas tuossa jokunen aika taaksepäin mieleen, että viikinkiaiheisia filmejä ei ole tullut nähtyä ainuttakaan, ellei piirrettyjä lasketa. Enpä keksinyt yhdenkään viikinkielokuvan nimeäkään, ennen kuin leffatykin foorumissa asiaa tiedustelin.

700 ja 800-luvun Pohjois-Eurooppaa hallitsivat Skandinaviassa majaansa pitävät viikingit, jotka olivat taistelun lisäksi mestareita laivanrakennuksessa. Laivanrakennustaitonsa ansiosta viikingit suorittivat ryöstömatkoja mm. Englantiin, joka tuohon aikaan oli jakautunut pieniin eripuraisiin kuningaskuntiin. Jokaisen viikingin suurin toive on saada kuolla miekka kädessä taistelussa, jonka jälkeen Odin-jumala päästää kaatuneen Valhallaan, joka vastannee meidän Paratiisia.

Ragnar on viikinkijohtaja, jonka poika Einar on tuleva johtamaan joukkoa Ragnarin poismenon jälkeen. Einarilla on kuitenkin tuntematon avioton velipuoli Eric ja miesten polut kohtaavat sattumalta kummankaan tietämättä sukulaissuhteestaan. Miesten välillä syntyy kiistaa lähes kaikesta, mutta pääasiassa kuitenkin perinteisimmästä syystä eli naisesta. Elokuva on pääasiassa tarina veljesten edesottamuksista tahoillaan.

Kirk Douglas ja Ernest Borgnine ovat molemmat karismaattisia näyttelijöitä, varsinkin noissa 50-70-lukujen filmeissä, joita olen itse muutaman miehiltä nähnyt. Odotukseni palkittiin suoritusten osalta tässäkin elokuvassa. Itse juoni on keskinkertaista tasoa, mutta viikinkiaiheeseen oli mukava tutustua koska se ei ollut kovin tuttua aluetta. Elokuva muistuttaa hyvin paljon tavallisia miekankalistelufilmejä, joissa kalistelijat yleensä ovat olleet englantilaisia ritareita tai vastaavia. Loppujen lopuksi elokuva ei tarjonnut uusia näkökulmia mihinkään eikä muutenkaan mullistanut maailmaani, mutta kokonaisuutena ihan kiva.

Arvosteltu: 01.02.2004