Africa addio eli Hyvästi Afrikka! on eräs kuuluisimmista ja pahamaineisimmista mondo-dokumenteista. Se on niin raju ja järkyttävä elokuva, että siitä on olemassa ainakin neljä eri mittaista versiota. Lyhin on siinä 83 minuutin tietämillä ja pisin noin 140 minuutin mittainen. Yle Teeman lähettämä versio oli 122 minuuttinen.
Italialaiset mondo-ohjaajat Gualtiero Jacopetti ja Franco E. Prosperi ovat tuttuja varsin pienelle väestönosalle. He tekivät 60- ja 70 -luvuilla toinen toistaan järkyttävämpiä mondo-dokumentteja. Niille, jotka eivät tiedä mitä mondo-dokumentti tarkoittaa mainittakoon sen olevan dokumentti-elokuva, joka saattaa sisältää lavastettuja kohtauksia. Africa addion tapauksessa ei voi varmaksi sanoa mitkä kohtaukset ovat lavastettuja, mutta ihmisten tappaminen on toivon mukaan lavastettu. Sen sijaan norsujen ja muiden eläinten salametsästys ja suolien repiminen vaikuttaisi olevan totisinta totta.
Africa addio kuvaa 60-luvun Afrikkaa, jossa valkoiset ovat herroina ja mustat lähestulkoon leikkikaluina. Mitään lakia ei tunneta ja salametsästyskin on suosittu laji valkoisten keskuudessa. Afrikassa julmin peto on valkoinen ihminen. Africa addio on oman genrensä kruunaamaton merkkiteos.
Yleensä olen K18-merkintää vastaan, mutta Africa addion tapauksessa se enemmän kuin ansaittu. Leffa on ollut Suomessa vuosikymmeniä pannassa, eikä suotta. Vasta vuoden 2000 lopussa kieltopäätös kumottiin, ja se on ehditty näyttämään Yle Teemalla jo useampaakin otteeseen.
Kenelle tätä sitten voi suositella? Ei ainakaan herkkänahkaisille. Gorehoundeille pakkokokemus. Africa addio on elokuva, jonka jokaisen vahvahermoisen filmifriikin tulisi nähdä, se on pala eurooppalaisten kiistanalaisten elokuvien kärkikastia. 140 minuuttinen versio olisi tarkoitus vielä jossain elämäni vaiheessa nähdä.
nimimerkki: The Wolf