Alfred Hitchcock on tosiaan yksi meikäläisen lemppariohjaajista, ja varmasti yksi kaikkien aikojen taidokkaimmista. Katsokaa tätäkin nerokasta tuotosta. Köysi kuvattiin yhdessä studiossa, joka lavastettiin yhdeksi huoneistoksi, ja se kuvattiin reaaliajassa, eli näin: Leffassa 1 oikea minuutti on 1 minuutti. Kaikenlisäksi leffassa käytettiin pelkästään 10 minuutin ottoja. Tämä on teatteria siirrettynä valkokankaalle (tai nykyään telkkariruutuun). Näin Hitchikin sen koki, selviää DVD:n mukana tulevasta lehtisestä… Tietenkin Köysi saattaa joistakin ihmisistä tuntua tylsältä, johtuen tästä nerokkaasta toteutuksesta, mutta minun mielestäni se on kaikkea muuta kuin tylsää. Itseasiassa elokuva on jännittävä, lähes pelottava. Jännittävyys kyllä johtuu itse elokuvasta, mutta lähes pelottavuus ei. Se johtuu siitä että Köysi perustuu tositapahtumiin.
Kaksi nuorta aikuista, kaveruksia, murhaavat kolmannen kaverinsa, vain siksi että ovat käsittäneet vanhan opettajansa opit hieman väärin. Heillä on käsitys jonka mukaan lait ja järjestys eivät koske älyllisesti ylivertaisia ihmisiä. “Alempiarvoisen saa vaikka tappaa.” Niinpä kaverukset järjestävät juhlat uhrinsa omaisille ja ystäville, kutsuvat uhrinsa käymään, kuristavat tämän, sullovat ruumiin ruokapöytänä toimivaan arkkuun, ja sitten juhlivat uhrin läheisten kanssa. Sairasta(ko)? Mutta kuten Komisario Palmu aikanaan totesi, “jokainen murhaaja tekee yhden virheen. Tämä teki niitä kaksi.” Nämäkin tekivät. Ensinnäkin, he kutsuivat vanhan opettajansa, terävä-älyisen ja omituisen huumorintajun omaavan miehen. Ja toiseksi… toiseksi… toiseksi… no, nämä eivät tehneet toista virhettä. Mutta sanontahan kuului “jokainen murhaaja tekee yhden virheen.”
Köysi on myös sopivan lyhyt. Hieman pidempänä se olisi voinut jo lipsahtaa tylsäksi. Mutta ei nyt. Hitch teki sen taas. Ohjaus on siis loistavaa, ja näyttelijäntyö myös. Etenkin James Stewart on elämänsä vedossa. Niin ja hahmot! Loistavia. Yksinkertaisesti loistavia. Varsinkin opettaja. Myös murhaajanuorukaiset ovat sellaisia joita oikeasti voisi vihata. Niin kylmäverisiä, itsevarmoja ja ennenkaikkea sairaita. “Me teimme taiteellisen murhan, olemme muiden yläpuolella.” Suunnilleen näin toinen paasaa toiselle joka hieman epäilee heidän tekonsa oikeellisuutta(!).
Suosittelen kaikille, paitsi niille jotka eivät pidä hidastempoisesta kerronnasta. No hitot, suosittelen niillekin, opetelkaa pitämään!! Köysi on elokuva, jota ei yhdenkään elokuvaharrastajan kannata missata.