DOH! Tuo huudahdus ei ole voinnut mennä ohi keneltäkään ja jos on niin, miten muusta maailmasta erakoitunut rotta oletkaan. Silloin sinun kuuluisi hävetä.
Simpsoneista kertovaa elokuvaa oli harkittu jo sarjan alkuvaiheilla, mutta itse sarjan tekeminen vei omat kiireet. Ensimmäiset huhut elokuvasta alkoivat jo 90-luvulla. Elokuva mahdollistaisi monimutkaisemmat juonikuviot, joita ei sarjassa pystyttäisi käsitellä ja sen piti toteutua sarjan loppumisen jälkeen. Te tiedättekin kuinka tässä kävi, kun sarja kuitenkin keräsi entistä enemmän suosiota. Loppua ei näkynyt. Jossain vaiheessa ideana oli tehdä parodia Disneyn Fantasiasta, jonka nimeksi olisi tullut Simpstasia. Myös neljännen kauden ensimmäisestä jaksosta, Kamp Krustysta oli suunnitteilla tehdä elokuva, mutta pituus toi omat ongelmansa. Troy McCluresta suunniteltiin näyteltyä elokuvaa, mutta ei koskaan päässyt tuotannossa pidemmälle.
Projektin virallinen suunnittelu lähti käyntiin vuonna 2001, jolloin ääninäyttelijät allekirjoittivat sopimuksensa ja käsikirjoituksen tekeminen aloitettiin. Jotta elokuvan tekeminen ei vaikuttaisi sarjaan, palkattiin uusia työntekijöitä auttamaan. Elokuvan käsikirjoittamisen otettiin mukaan ensimmäisiltä tuotantokausilta tuttuja nimiä. Virallisen kässärin kirjoitus aloitettiin vuonna 2003 ja käsikirjoittajat heittelivät yhteisessä pöydässään monenlaisia ideoita. Jokainen kirjoitti oman osansa ja lopulta kaikki osat yhdistettiin. On sanottu, että kässäri olisi tehty yli sata kertaa uudelleen.
Ensimmäiseksi animoitiin lyhyt pätkä Tikusta ja Takusta. Matt Groening ei halunnut elokuvan olevan näytelty tai CGI:lla tehty ja piti elokuvaa suurena mahdollisuutena. Elokuvaan luotiin enemmän yksityiskohtia ja animaattorit saivat uusia mahdollisuuksia. Vielä tuotannon ja animoinin aikana tehtiin uusia muokkauksia ja vitsejä mukaan, jotta lopputulos olisi täydellinen. Esimerkiksi Spider-Pig ei ollut mukana ensimmäisissä käsikirjoituksen versioissa. Elokuva otti kymmenittäin vaikutteita muista elokuvista ja se on nähtävissä. Vuonna 2006 Fox varmisti elokuvan tulemisen ja se ilmestyi teattereihin vuonna 2007. Markkinointi oli ällistyttävää. Yhdysvaltalaiset Burger Kingit ja 7-Elevenit muutettiin sarjasta tutuiksi Kwik E-Martiksi. Trailereita, kuvia ja videoita julkaistiin innolla odottavien fanien nälän pitämiseksi. Hahmoista tehtiin vaikka mitä keräilytavaraa.
Vermontin osavaltiossa sijaitseva Springfield voitti kilpailun ja elokuva sai ensi-iltansa siellä 21. heinäkuuta 2007. Maailman ensi-ilta oli 27. heinäkuuta 2007 ja se oli maailmalla vuoden kahdeksanneksi katsotuin elokuva ja tuotti yli puoli miljardia dollaria. Se oli valtava menestys ja Suomessa vuotensa menestynein elokuva. Kriitikot kyllä pitivät sitä, mutta fanien mielipiteet jaettiin kahtia. Osat rakastivat sitä ja joidenkin mielestä sarjalle olennainen huumori puuttuu täysin.
Lisan johdalla Springfieldin asukkaat alkavat puhdistamaan kaupungin saasteista järveä. Samaan aikaan Homer ottaa lemmikikseen sian, jonka ulosteista tulee ongelma. Lopulta Homer mokaa pahemman kerran, kun kaataa sian ulosteet juuri putsattuun järveen. Presidentti Arnold Schwarzenegger päätöksen jälkeen kaupunki suljetaan kuvun alle ja Simpsonit joutuvat pakenemaan vihaisia ystäviään Alaskaan asti.
Joidenkin hahmojen esiintymiset tuntuivat todella pakotetulta. Tekijät halusivat tuoda mukaan lähes kaikki siihen asti nähdyt hahmot, mutta kaikilla ei ole järkevää syytä olla elokuvassa. Sarjassa Danny Elfman on säveltänyt kappaleet, mutta Hans Zimmer perii tämän kunnian loistavasti. Juonessa on enemmän teemoja ja sivujuonia, jonka takia Matt Groening on puhunut totta siitä, kuinka elokuva on laajentanut uusia teemoja. Tällä kertaa käsitellään saastuttamista ja sitä kuinka amerikkalaiset ovat idiootteja. Oli hulvatonta nähdä Arska Yhdysvaltain presidenttinä, mutta oli surullista, että itse legendaa ei saatu ääninäyttelemään. Hyvänä puolena on se, ettei The Simpsons Movie käytä turhaa aikaa esitelläkseen monipuolisia ja erilaisia hahmojaan. Periaatteessa elokuvahan on yksi pidempi jakso, mutta toimiva sellainen.
Vanhojen tuotantokausien käsikirjoittajien tapa kirjoittaa vitsejä näkyy vahvasti ja huumori on todella hauskaa. Mitään hyvin paljon sarjasta poikkeavaa ei nähdä, joka on hyvä. Näin leffa sulautuu helpommin yhteen sarjan kanssa. Yksi teema elokuvassa on isä-poikasuhde. Homer ei ole sellainen isä kuin Bart haluaa, jonka takia tahtoisi kuulua Flandersin huolehtivaiseen perheeseen. Tässä se vielä toimi hyvänä teemana, mutta myöhemmin sarjassa sitä on käytetty jo niin moneen kertaan, että toistamisen maku alkaa jo olla suuri. Elokuvassa on paljon virheitä ja ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi toisin kuin sarjassa Moen baari on kirkon vieressä ja Simpsoneiden talo on kaupungin laidalla. Animaatio on mahtavaa ja entistä yksityiskohtaisempaa kuin sarjassa. Edelleenkään ei kerrota, missä Sprinfield sijaitsee ja siitä on muodostunut hauska vitsi. Vitsejä lauotaan kovaan tahtiin ja ne naurattavat tismalleen samanlailla kuin sarjan vitsit. Spider-Pigistä on muodostunut varsinaisen meemin ja kuolemattoman legendan välinen symbioosi.
Dan Castellaneta ääninäyttelee elokuvassa Homeria, Hassua ja tämän apinaa, Ukkia, Barneyta ja vaikka kuinka montaa muuta. Voin helposti todeta Castellanetan olevan maailman parhaimpia ääninäyttelijöitä ja Homerin toilailut ovat aina yhtä tervetulleita nauruhermoille. Julie Kavner antaa äänensä Margen lisäksi myös tämän siskoille ja on roolissaan hyvä. Itse olen pitänyt Margea aina tylsimpänä Simpsonina ja pysyy tämän elokuvan kautta tismalleen samana. Toki hänen ja Homerin välisen avioliiton ylä- ja alamäet ovat hienoa seurattavaa.
Nancy Carthwright lainaa äänensä lapsille kuten Bartille, Ralphille, Nelsonille ja Toddille ja tekee sen tyylikkäästi. Bartin ja Homerin välillä oleva isä-poikasuhde on elokuvan tärkeimpiä teemoja. Lisan äänen takan on Yeardley Smith, joka vetää homman hyvin. Lisastakin saadaan enemmän irti, kun hänelle ilmestyy uusi ihastus. Hank Azaria ei ääninäyttele päähenkilöitä, mutta hän on antanut äänensä esimerkiksi Apua, Moeta, Sarjakuvahemmoa ja poliisipäälikkö Wiggumia. Harry Sheared on saannut kunnian lainata äänensä muun muassa Arskalle, Nedille, Lennylle ja rehtorille. Muita ääninäyttelijöitä on vielä hyvin paljon lisää, mutta veikkanpa tuossa olleen tärkeimmät.
The Simpsons Movie inspiroi Stephen Kingiä kirjoittamaan Under the Domen, josta tehtiin vuonna 2013 televisiosarja, ja oli itselleni ensimmäinen kunnon kosketus Simpsoneiden vinksahtaneeseen maailmaan. Elokuva kuuluu suosikkianimaatiohihini, vaikka ei parhaimpia olekkaan. Suosittelen The Simpsons Movieta sarjan faneille ja heille, jotka tahtovat nähdä animaation, joka on suunnattu hieman varttuneemmalle ylöiselle. Ja tietenkin kannattaa katsoa, jos haluaa nauraa.