2.10.2008 20:03

Alkuperäinen nimi:Alien
Valmistusvuosi:1979

Rahtialus Nostromo on matkalla maapallolle, mukanaan 7 ihmisen miehistö. Alus nappaa hätäsignaalin läheiseltä planeetalta, ja miehistö päättää käydä katsomassa mitä on tapahtunut. Pimeällä planeetalla on suuri alus, josta hätäkutsu tulee. Kun muutaman ihmisen kokoinen joukko on lähtenyt tutkimaan paikkaa, saadaan aluksella selville, että planeetalta tullut signaali ei ollut hätäkutsu, vaan varoitus. Kun joukko palaa alukselle, on yhden miehistä naamaan takertunut jokin kummallinen loinen. Tästä alkaa klaustrofobinen jahti miehistön, ja kahdeksannen matkustajan välillä.

Ridley Scottin Alien on vieläkin varsin vaikuttava elokuva vaikka onkin tehty vuonna 1979. Avaruusaluksen kolkko tunnelma, ja ahdistunut miehistö luo täydellisen jännityksen. Kun alukselle on päässyt pakoon jokin, ei ole muuta mahdollisuutta kuin tappaa se, tai tulla tapetuksi. Tehosteista osa on vieläkin erittäin upeita, vaikka hieman antiikkisen oloisia juttujakin on mukaan mahtunut. Esimerkiksi kaikki aluksen näytöt ovat kuvaputki näyttöjä ja niin edelleen, mutta jos ei pikkuseikoista nirpota, voi elokuvasta nauttia täysillä.

Vahvasti veikkaan, että kun 70-luvulla ihmiset menivät teattereihin, olivat he kauhusta jäykkinä, sillä tuohon aikaan ei varmasti näin vaikuttavaa scifi-hirviö elokuvaa oltu nähty. Pakko sanoa, että elokuvan “xenomorphi” on vieläkin yksi upeimmista ja pelottavimmista hirviöistä, joita valkokankaalla on nähty, eikä sitä pilata liiallisella näyttämisellä. Elokuva ei painosta kokoaikaiseen säikyttelyyn, vaan luo pitkän jännittävyyden, jossa katsoja saa piinaantuneena odottaa, milloin jokin pomppaa esiin. Pari legendaarista kohtausta ovat karmeita aina, vaikka olen tämän leffan monta kertaa katsonutkin, ja se on suorastaan loistava asia.

Näyttely on kaikinpuolin hyvää, ja hahmojen tuska ja pelko välittyy erinomaisesti. Paras roolisuoritus on Sigourney Weaverin esittämä Ripley, joka on muodostunut jo klassikkohahmoksi. Itse Ridley Scott piti oikeastikin näyttelijöitä jännityksessä, sillä useissa kohtauksissa hän ei etukäteen paljastanut mistä alien tulee, jolloin oikeaa pelkoa välittyi valkokankaalle.

Kaikki, jotka pitävät kauhu ja sci-fi elokuvista, on pakko nähdä Alien. Elokuva tulee varmasti pysymään ajattomana klassikkona vielä monia vuosikymmeniä. Yksi parhaista avaruuselokuvista, joita on nähty.

Arvosteltu: 02.10.2008