Chow Yun-Fat on mies, joka tunnetaan länsimaissa vain toimintatähtenä, mutta Aasiassa häntä arvostetaan myös koomikkona sekä vakavampien roolien esittäjänä. Muistan kun kolmisen vuotta sitten luin jostain, että All About Ah-Long olisi Chow Yun-Fatin paras elokuva, josta ei toimintaa löydy. Kolme pitkää vuotta etsin pätkää kuumeisesti sitä löytämättä, kunnes vihdoin ja viimein eräästä hongkongilaisesta leffakaupasta löytyi video-CD naurettavaan kahden euron hintaan. Onnettomasta kuvan- ja äänenlaadusta huolimatta elokuva oli todellinen katselunautinto ja ne kolme pitkää vuotta, jotka sen etsimiseen kuluivat, eivät menneet hukkaan.
Tarina keskittyy Chow Yun-Fatin esittämän Ah-Longin ympärille. Ah-Long on entinen kilpa-ajaja, joka nykyisin huoltaa poikaansa Porkyä siinä sivussa kun hän itse ajaa rekkaa louhoksella. Homma menee hyvinkin vaikeaksi kun pojan äiti, Sylvia, ilmestyy kuvioihin oltuaan poissa kymmenen vuotta. Sylvia ei aluksi edes tiedä olevansa äiti, koska hänelle on kerrottu, että Porky kuoli synnytyksessä. Kaikkien kolmen elämä menee täysin pois raiteiltaan kun he kohtaavat, ja Ah-Long joutuu kamppailemaan tosissaan, koska hänen rakkautensa Sylviaa kohtaan ei koskaan kuollut. Ah-Long joutuu muutenkin läpikäymään todellisia tunnontuskia, sillä hänen voisi sanoa epäonnistuneen elämässä, eikä hän voi tarjota Porkylle kunnollista elämää. Sylvia taas on rikastunut kymmenessä vuodessa ja voi tarjota Porkylle mitä ikinä hän haluaakaan. Tämän takia Ah-Long tunteekin itsensä nopeasti tarpeettomaksi ja ajautuu aina vain syvemmälle masennuksen syövereihin.
Elokuva on hyvin elämänmakuinen, koska henkilöt ovat helposti samaistuttavia. Tästä suurin kiitos kuuluu Chow Yun-Fatille ja Sylvia Changille, jotka tekevät aivan mahtavat roolisuoritukset tuona ongelmallisena pariskuntana. Jopa Porkyä esittävä Kwan Yuen Wong tekee hyvän suorituksen, eikä kukaan näyttelijöistä sorru ylinäyttelemiseen, mitä voisi odottaa hongkongilaiselta elokuvalta. Elokuvaa katsoessa on todellakin vaikea uskoa sen olevan Hong Kongista, koska se ei muistuta yhtään muita sieltä tulevia leffoja. Ei olekaan mikään ihme, että Chow’lle myönnettiin suorituksestaan parhaan näyttelijän palkinto Hong Kongin filmifestivaaleilla.
Ohjaajan pallilla toiminut Johnnie To osoittaa, että osaa tehdä muutakin kuin toimintaa ja pamauttaa katsojan eteen semmoisen ihmissuhdedraaman, että nenäliinoja kannattaa varata isompikin paketti elokuvan alkaessa. Siltikään missään vaiheessa ei sorruta liialliseen siirappisuuteen, ja elokuva rullaakin alusta loppuun kuin oikea elämä. Kaikki on erittäin uskottavaa ja helposti lähestyttävää, ja onpa mukaan saatu vielä aimo annos iki-ihanaa kasarihenkeäkin. Näistä aineksista To on sitten kasannut elokuvan, joka antaa hienosti tilaa näyttelijöille, eikä tylsistytä missään vaiheessa.
All About Ah-Longista on äärimmäisen vaikea keksiä mitään vikoja. Elokuvan loppuratkaisu on todellinen leukojenpudottaja ja sopii Ah-Longiin kuin nenä naamaan. Lopputulos on yksi kaikkien aikojen parhaista hongkongilaisista elokuvista.
Valitettavasti All About Ah-Longia taitaa olla lähestulkoon mahdotonta löytää missään muodossa. DVD:tä on painettu vain Aasiassa ja sielläkään sitä ei ole tehty aikoihin. VCD:täkään ei taideta enää painaa ja onkin jonkin sortin ihme, että edes itse onnistuin sen hommaamaan. Kuitenkin kyseessä on niin äärimmäisen kaunis ihmissuhdekuvaus, että vuosien etsintä tuntuu sen arvoiselta, kun Ah-Longin pistää koneeseen pyörimään. Suosittelen ihan kaikille.
nimimerkki: Nosoki