Elokuvan hienointa antia ovat näyttävästi toteutetut leijonatanssikohtaukset.

22.8.2005 11:40

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:黃飛鴻之三獅王爭霸
Valmistusvuosi:1993
Pituus:105 min

Once Upon A Time In China -elokuvasarjan kolmas osa sai ensi-iltansa vuonna 1993. Tsui Harkin eeppisiin mittasuhteisiin kasvaneen leffasarjan aiemmat osat olivat saaneet suuren suosion Kiinassa, joten ei ollut mikään yllätys, että myös kolmas osa menestyi hyvin.

Kyseessähän on siis kiinalaisen, kansallissankarinakin pidetyn, Wong Fei-Hungin elämää kuvaava elokuvasarja. Aiemmissa osissa on kuvattu sitä, miten länsimaat tunkeutuivat Kiinaan ja pakkouudistivat sen. Kolmannessa osassa länsimaalaiset alkavat olla jo itsestäänselvyys Kiinan katukuvassa.

Elokuvassa hallitus järjestää leijonatanssikilpailun yhdistääkseen kiinalaisia, mutta homma menee aivan sekaisin kun kiinalaiset alkavat kilpailla keskenään. Tämä johtaa useisiin mellakoihin. Chiu Tim Ba -niminen roisto haluaa voittaa kilpailun millä hinnalla hyvänsä, joten hän on vaikka valmis tappamaan kilpailijansa palkinnon ja kunnian vuoksi. Lisäksi elokuvasta löytyy ulkomaalaisten salajuoni.

Wong Fei-Hung on juuri palannut isänsä luokse, kun Chiu Tim Ba:n joukot tuhoavat Wongin isän tanssikilpailussa tarvitsemat leijonanpäät. Tästä syntyy veriseksi menevä sota Tim Ba:n, sekä Wongin klaanien välille. Elokuvassa rakennetaan myös Wong Fei-Hungin, sekä Rosamund Kwanin esittämän Peonyn rakkaussuhdetta, mitä katsojat ovat varmaan odottaneet kahden elokuvan ajan.

Elokuvan taistelukohtaukset eivät vakuuttaneet minua yhtään. Tästä suurin kiitos kuuluu Thunder Foot -nimiselle hahmolle, joka vaikuttaa vähän pakolla elokuvaan tungetulta. Mies ei käytä ollenkaan käsiään taistelussa, ja hänen on pakko koko ajan seistä käsillään ja pitää todella tyhmää ääntä. Hahmo on koko OUATIC-sarjan ylivoimaisesti ärsyttävin, ja hän esiintyy myös tämän jälkeisissäkin osissa.

Elokuvan hienointa antia ovat näyttävästi toteutetut leijonatanssikohtaukset. Ne kuvaavat hyvin kiinalaisten perinteitä, ja ovat koreografialtaan jotain niin hienoa, ettei muuta voi tehdä kuin tuijottaa suu auki.

Valitettavasti Tsui Hark on käyttänyt kaikki oljenkortensa jo kahdessa aikaisemmassa osassa, eikä kolmas OUATIC onnistu nousemaan niiden tasolle millään osa-alueella. Kuitenkin kyseessä on hyvä elokuva, jonka katsoo mielellään, jos on aikaisemmat kaksi osaa nähnyt.

nimimerkki: Nosoki

Arvosteltu: 22.08.2005

Lisää luettavaa