Elokuvana ei minkään arvoinen taiteena kyllä.

2.2.2013 02:12

Alkuperäinen nimi:Six Figures Getting Sick
Valmistusvuosi:1966

Ennen ensimmäistä pitkää elokuvaansa Eraserheadia David Lynch ohjasi viisi lyhytelokuvaa vuosien 1966-1974 välillä. Ensimmäinen näistä oli neljän minuutin kestoinen Six Figures Getting Sick.

Itse katsoessani elokuvan en oikein pitänyt sitä minkään arvoisena elokuvakokemuksena, vaan taiteena. Kyllähän hänen uudetkin elokuvansa ovat taidetta, mutta niissä on myös juoni ja muutakin elokuvallista merkitystä. Taiteilijanakin työskentelevän David Lynchin aikomuksena ei alunperinkään ollut ohjata elokuvia ja sen myös näkee tästä pätkästä. Varsinaista juonta tässä ei ylipäänsä oikein ole ja sitä en edes rupea pohtimaan, koska nimi kertoo kaiken oleellisen.

Itsekin olen kuvataidetta harrastanut ja käynyt erilaisissa taidenäyttelyissä, jossa näkee paljon juuri tämäntyyppisiä lyhytelokuvia, mutta kyllä tämän elokuvan kädenjälki ja sen aikaansaama visuaalisuus ovat taattua Lynchiä. Animointi oli myös vaikuttavan näköistä 60-luvun tekeleeksi. Mielenkiintoista ja sivistäväähän tälläisten tekeleiden katsominen on. Elokuvana ei minkään arvoinen taiteena kyllä.

Arvosteltu: 02.02.2013