Elokuvasta jää hyvä mieli koko loppupäiväksi.

1.10.2006 17:19

Alkuperäinen nimi:紅の豚
Valmistusvuosi:1992

Elokuvan juoni on Miyazakin tekemäksi yksinkertainen. Porco Rosso on entinen sotasankari joka on katsojalle tuntemattomasta syystä muuttunut siaksi. Hän lentää punaisella koneellaan tehden keikkatöitä Adrianmerellä vuonna 1939. Porcon kone ammutaan alas ja hän palkkaa nuoren Fio tytön kunnostamaan sitä. Lopulta Porco joutuu viimeiseen kaksintaisteluun hänet alas ampuneen Curtisin kanssa. Taistelussa ratkeaa kenelle Fion käsi kuuluu ja kuka hallitsee taivasta ja merta.

Elokuva on mielestäni Studio Ghiblin elokuvista moniulotteisin, sillä siinä on niin paljon piiloviittauksia. Porco laukoo suoria kommentteja esimerkiksi Hollywoodin yksipuolisia massaviihde-elokuvia vastaan. Ollessaan elokuvateatterissa taustalla pyörii Mikki Hiiri-elokuva josta Porco toteaa lentäjä kaverilleen “Aivan kamala elokuva”. Muitakin esimerkkejä löytyy: Porco Rosso kuvaa Miyazakia itseään, Curtis kuvaa Hollywoodia, Fio on kuin Nausicaa… Näitä on koko elokuva täynnä ja niiden bongaaminen tekee elokuvasta vieläkin nautinnollisemman. Lisää voit lukea Jari Lahtisen mainiosta aritikkelista http://www.animelehti.fi/sisalto/2005/03-porcofeature.pdf#search=%22porco%20rosso%22

On turha mainitakaan, että animaatio on jälleen todella upeasti tehtyä ja henkilöt ovat mielenkiintoisia ja hyvin näyteltyjä. Vaikkakin juoni on ehkä hieman ennalta-arvattavissa, se on silti mielenkiintoinen ja loppuratkaisu jättää tilaa omille päätelmille. Elokuva kuuluu Ghiblin ja Miyazakin parhaimmistoon ja teoksesta huomaa, että hahmo on Miyzakille läheinen. Suosittelen elokuvaa kaikille ikäluokasta riippumatta, sillä tunnetusti näistä pitävät aikuisetkin ja varsinkin jos on tutustunut Miyazakin aiempiin elokuviin tämä on pakko nähdä! Elokuvasta jää hyvä mieli koko loppupäiväksi.

nimimerkki: jade_kettu

Arvosteltu: 01.10.2006