Erittäin kekseliäs ja karussa realistisuudessaan häkellyttävä teos.

22.1.2005 15:38

Arvioitu elokuva

Alkuperäinen nimi:C'est arrivé près de chez vous
Valmistusvuosi:1992
Pituus:95 min

Man bites dog on dokumentin tyyliin tehty draama murhaajasta Benoît (Poelvoorde), jonka edesottamuksia seuraa kameraryhmä (Belvaux, Bonzel). Katsoja pääsee seuraamaan tämän ryhmän tekemiä kylmäverisiä rikoksia ja Benoît’n ajoittain omalaatuisia havaintoja maailmasta. Benoîtin asiat menevät hyvin, mutta hänen lukemattomien ruumiiden kätköpaikkana olevan patoaltaan tyhjennettyä hänet saadaan pidätettyä. Hän karkaa, mutta joutuu koston kohteeksi.

Tämä elokuva kuvaa median kykyä vaikuttaa tekijöihin karmaisevalla tavalla. Kuvausryhmä paitsi seuraa tapahtumia myös aktiivisesti osallistuu niihin ja alkaa lopulta myös stimuloida niitä. Kuivakan mustavalkoisesti toteutettu kuvaus, äärimmäisen raaka ja turruttava väkivalta yhdistettynä äärimmäiseen epänäyttelyyn luo häiritsevän todellisen kuvan. Autenttisuuden tuntua lisää se, että näyttelijät esiintyvät oikeilla nimillään elokuvassa oikeiden tuttavien ja sukulaistensa kanssa.

Paitsi että elokuva on äärimmäisen vastenmielinen, se on samalla äärimmäisen huvittava. Benoît’n filosofiassa on karmaisevaa järkeä ja juonessa ei ole selkeää rakennetta. Kamera seuraa episodimaisesti Benoît’n tekosia ja siihen liittyvää tunnelmaa. Tämä elämää suurempi nihilistinen psykopaatti tappaa puhtaasta ahneudesta tyydyttääkseen egoaan. Kameraryhmän muuttuessa osaksi hänen rikoksiaan, mikä kulminoituu hyvin brutaaleissa kohtauksissa, joissa on myös äärimmäisen hullunkurista huumoria, mikä saavuttaa surrealistisia sävyjä.

Man bites dog on sävyltään mustaakin mustempi kuvaus median kyvystä vaikuttaa tuhon syntymiseen ja myös aiheuttaa tuhoa suoraan. Loppuratkaisun kylmyys antaa kohteensa kanssa yhtä psykoottiseksi tulleelle ryhmälle annoksen samaa väkivaltaa. Se, onko kyseessä jotain toista murhaajaa seuraava ryhmä jää avoimeksi ryhmän kohdattua aikaisemmin samanlaisen ryhmän ja tapahtumia tallentavan filmin loppuessa kamerasta.

Kokonaisuutena erittäin kekseliäs ja karussa realistisuudessaan häkellyttävä teos. Äärimmäisen rajua ja satunnaista väkivaltaa.

nimimerkki: Jurpo

Arvosteltu: 22.01.2005

Lisää luettavaa