Sergio Leonen dollari-trilogia päättyy mestarilliseen saagaan sodan mielettömyydestä, ahneudesta, luottamuksesta ja monesta muusta inhimillisestä aiheesta.
Kuvaus esittää villin lännen maisemat äärimmäisen pölyisinä ja laajoina tasankoina ja käsikirjoitus ei todellakaan liiottele. Ensimmäinen kohtaus etenee ilman repliikkejä ja henkilöhahmot esitellään jokainen erikseen, ennen kuin aletaan edetä kohti loppukohtausta ja kulta-aarretta.
Eli Wallach on hieman inhottavalla tavalla hauska meksikolaisena rosvona, Tuco Benedicto Juan Maria Ramirezina, joka kantaa kaunaa hautaan asti ja rohkeudestaan huolimatta on pelkuri. Koska Tuco on roolissaan neutraali, hänen hattunsa on sombrero.
Lee Van Cleefin esittämä Enkelisilmä on elokuvahistorian inhottavimpia roistoja. Hänellä on musta hattu osoittamaan roistoutta ja hän on myös roistomainen. Ilkeä, julma, häikäilemätön ja petollinen Enkelisilmä ei todellakaan ole hahmo josta pitää.
Clint itse on hyvä jätkä, joka ei kuitenkaan ole mikään täysi hyvis. Hänessäkin on huonoja piirteitä ja samalla ainoa nimeämätön tyyppi, joka on yhdistävä tekijä muiden Leonen dollari-trilogian elokuvien kanssa. Hyvänä tyyppinä Clint on karismaattinen ja rauhallinen esiintyjä kieroilevan Van Cleefin ja fyysisemmän Wallchin rinnalla. Hyvä tyyppi käyttää vaaleaa hattua, mikä osoittaa Leonen tuntevan westernien perinteiset ilmaisukeinot.
Ennio Morriconen musiikki on enemmän kuin hyvää. Se on täydellistä ja yhdistettynä komeisiin kuviin ja vakaviin näyttelijäsuorituksiin luo joko surullista tai sitten tiivistyvää tunnelmaa. Erityisesti lopussa oleva taistelu hautuumaalla on silkkaa elokuvataiteen riemujuhlaa. Kohtaus rakentaa jännitystä useamman minuutin ajan ennen kuin räjähtää toiminnaksi, joka kestää vain muutamia sekunteja.
Hyvät, Pahat ja Rumat on ehdottoman hyvä elokuva, minkä ainoana heikkoutena on ehkä hieman liian suuri pituus, mutta se kuitenkin on hyväksyttävissä.
nimimerkki: Jurpo