Harmiton ja nokkela tarina aavikolla sijaitsevan kyläpahasen väestä.

9.2.2005 23:20

Alkuperäinen nimi:Desert Blue
Valmistusvuosi:1998

Kaliforniassa syntynyt nuoremmanpolven ohjaaja Morgan J. Freeman sotketaan monesti tunnettuun näyttelijäkaimaansa, mutta hänen ja nelinkertaisen Oscar-voittajan välillä ei ole mitään sukulaissuhdetta. Anyway, tämäkin Freeman on hieno osaaja leffa-alalla. Ja independentfilmi Desert Blue eli Kalifornian taivaan alla on hänen parhaimpia teoksiaan.

Freeman huolehtii ohjauksen lisäksi itse myös käsikirjoituksesta ja herralle täytyy nostaa hattua henkilökäsikirjoituksen osalta. Kaikki päähenkilöt ovat sopivasti erilaisia ilman, että stoori sortuu perinteisen kiiltokuvamaisen nuorisokertomuksen puolelle. Sen lisäksi että pääosissa oleva kuuden nuoren jengi hehkuu elinvoimaa ja tunnetta, myös itse tarina hakee voimaa useammasta eri genrestä. Välillä räjäytellään autoja, tunteillaan ja sitten pohditaan taustalla kytevää murhapolttoa.

Pääosissa hymyilee vienosti Melkein julkkis –leffan tähti Kate Hudson debyyttiroolissaan. Ja hyvin tyttö suoriutuu osastaan pikkupaikkakunnalle jumiutuvana kaunotar Skyena. Alussa mukana on soppelisti diivan elkeitä, mutta lopulta pikkukaupungin leppoisa meno leviää tiukkapipoiseen kaupungin kasvattiin. Sopeutumista avittaa isänsä menettänyt Blue (Freemanin leffoissa aiemminkin näytellyt Brendan Sexton III) ja levollista ilmapiiriä luo myös kylän kovin nuoripari Ely (Ricci) ja Pete (Affleck). Joskin Ely räjäytellessään mitä sattuu, ei aina ole niitä rauhallisimpia henkilöitä

On hienoa, että näihin minibudjetin leffoihin saadaan asiansaosaavaa näyttelijäporukkaa. Tällä kertaa vain Ben ”Assflekin” pikkubroidi Casey onnistuu ärsyttämään, hänkin vain hetkittäin. Ricci on jälleen teinikapinallisen roolissa, ja tekee hieman omaa keskivertosuoritustaan latteamman esityksen. Vaan eipä tässä hirveästi voi valittaa, jos ruudulta löytyy sekä Hudsonin hymy, että Riccin pähkinänruskeat silmät… mutta se siitä aiheesta.

Kokonaisuutena Kalifornian taivaan alla on harmiton ja nokkela tarina aavikolla sijaitsevan kyläpahasen väestä. Meno on sympaattista ja kevyttä kuin aavikkotuuli, joka puhaltelee kirkkaan sinisen taivaan alla. Ja raikas vesikin taitaa soljua pitkin erämaata jossain siellä maailman suurimman jäätelötötterön juurella. Positiivinen yllätys ja hieno leffa.

Arvosteltu: 09.02.2005