Hauskaa Pythonia edelleen, mutta ei olla enää aiempien kausien tasolla.

31.8.2008 21:20

Vuonna 1974 valmistui Monty Pythonin lentävän sirkuksen neljäs ja viimeinen kausi. Tämä kausi poikkeaa joiltakin osin aiemmista kausista. John Cleese ei ollut tässä enää näyttelijäporukassa mukana, mutta hän oli kyllä käsikirjoittamassa joitakin sketsejä. Jaksojakin on tällä kertaa vain kuusi. Jo kolmannella kaudella jaksot pyörivät tietyn asian ympärillä. Neljännellä jokainen jakso on kokonainen tarina, eikä niinkään kokoelma sketsejä kuten aiemmin, vaikka jonkinasteinen sketsimäisyys onkin mukana. Terry Gilliamin välianimaatiot ovat myös vähentyneet. Myös vitsit ovat hieman kesympiä kuin aiemmin, vaikka kyllä tässäkin aika tehokkaasti vitsaillaan eri asioille.

Monty Pythonin neljäs kausi on edelleen hauska, vaikka selkeää väsähtämistä on havaittavissa. John Cleesen poissaolo havaitsee helposti ja Graham Chapmanin alkoholiongelmat varmaan osaltaan vaikutti Pythonin tasoon sarjan loppupuolella. Eivätkä muutkaan Monty Pythonin jäsenet vaikuta enää kovin innostuneilta. Tosin heiltä kyllä vielä riitti mielenkiintoa sarjaa seuranneeseen kolmeen Monty Python -elokuvaan.

Vaikka tämä onkin heikkointa Monty Pythonia, niin kokonaisuutena sarja on edelleen hyvä. Ainakin osasivat lopettaa ajoissa, ettei ihan pohjamutiin tarvinnut mennä. Tämä kausi on hauskimmillaan aiempien kausien sketsien tasoa, mutta muutamat vitsit ovat varsin väsähtäneitä, eivätkä jaksa naurattaa. Itse pidän hauskimpana jaksona The Light Entertainmnent Waria, mutta kyllä muissakin jaksoissa on paljon hauskoja hetkiä. Ja ne hauskat hetket estävät tätä kautta vajoamasta keskikertaisuuteen.

Loppujen lopuksi ei Monty Pythonin lentävän sirkuksen neljäs kausi ole sitä hauskinta Pythonia, mutta silti pakko-ostos Monty Pythonin ystäville. Ja kyllähän Monty Python voittaa huonoimmillaankin nyky-Hollywoodin rävellykset, joita komedioiksi kutsutaan.

Arvosteltu: 31.08.2008