‘Heitä vitsi ja vedä kaveria tauluun!’, tätä on (onneksi) Die Hard tälläkin kertaa.

28.6.2007 21:43

Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:Live Free or Die Hard
Valmistusvuosi:2007

Hei, jätkät. Olisiko se jopa sille Die Hard -kytälle, John McClanelle, liian kova biitti purtavaksi, jos nuoret ja kehittyneet nörttiterroristit hakkeroisivat koko Yhdysvallat pimeiksi, aiheuttaisivat kaaoksen, kontrolloisivat kaikkea elektroonista ja puolustaisivat asemaansa tappaja-armejalla? Olis? Niin kyllä mustakin.

“Wrong, dickhead!”, sanoo McClane, lataa pahikset täyteen lyijyä ja räjäyttää auton. Live Free Or Die Hard on kovatasoisen toimintasaagan toivottavasti viimeinen osa, jonka ympärillä huhumylly pyöri vuosikaudet. Lopulta projekti saatiin rullaamaan ja nyt, vihdoin, valmis elokuva teattereihin. Viimeiset viikot ennen maailmanensi-iltaa fanit, mm. minä, meinasivat vaipua epätoivoon kun pelko kävi toteen ja julkistettiin tieto, että elokuva on todellakin PG-13 -ikärajalla varustettu.

Noh, ei huolta. Kiroilu on jäänyt vähemmälle, tupakka ei pala ja alastomuuttakaan ei ole, mutta toisarvoisia asioitahan nuo. Kaksinaismoralistisissa Yhdysvalloissa kun lapsillekin saa näemmä näyttää suoraviivaista väkivaltaa ja irtaimiston tuhoamista, paljon. Ja sehän se on se tärkein juttu! Pahikset ovat siirtyneet 2000-luvulle, oikeastaan koko maailma näyttää siirtyneen 2000-luvulle, mutta jo Rennyn väsäämässä kakkososassa nykytekniikkaa kironnut McClane on edelleen sitä mieltä, että “kehitys saavutti huippunsa pakastepizzan myötä.” Ja hyvä niin, sillä kaiken muunhan rosmoterroristit ovat ottaneet huomioon, paitsi vanhanaikaisen cowboy-hengen tuoman _todellisen_ uhan…

…eli siis perinteitä kunnioittaen, “heitä-vitsi-ja-vedä-kaveria-tauluun”! Välistä kannattaa myös aina räjäyttää jotain. Len Wisemanin ohjaama leffa on todennäköisesti tehty lähinnä Brucen ja tuottajien säännöillä, mutta oli kenen ansiota vain, pläjäys kulkee kuin luotijuna. Katsojalle ei juuri anneta hengähdystaukoja, vaan kun toiminta melko alkuvaiheessa starttaa, se lopahtaa vasta lopputekstien rullatessa ruudulle ja CCR:n pamahtaessa soimaan. Leffan actionissa ei ole oikeastaan mitään realistista, ja McClane selviää kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta ja enemmästäkin pienillä verinaarmuilla ja nilkuttaen, mutta hei, niinhän sen kuuluukin mennä.

Live Free Or Die Hard on ison rahan komea toimintaelokuva, joka ei vedä vertoja sarjan ensimmäiselle osalle, mutta kepittää kohtalaisen kakkosen ja jopa melko onnistuneen kolmosen koska tahansa. Kieli poskessa, aivot narikassa ja avoimin mielin leffa toimii aivan varmasti. Nelonen on täydellistä viihdettä vanhassa tutussa Die Hard-hengessä, mutta toivotaan, ettei John McClane joudu enää pelastushommiin koskaan. Ikinä.

Ja pakko vielä sanoa se. Ei auta. Yippie-kay-yay, motherfucker! Ei mulla muuta, kiitoksia.

Arvosteltu: 28.06.2007