Ennen tätä, ensimmäistä varsinaista elokuvaansa, George Lucas teki vuonna 1967 THX 1138:EB -nimisen lyhytelokuvan. Sen saaman mielenkiinnon ja kehujen seurauksena mies ohjasi THX 1138:n muutamaa vuotta myöhemmin. Se on tarina yhteiskunnasta, jossa ylempi koneisto valvoo jokaista ihmisen liikettä ja epähygienia, vapaa liikkuvuus ja rakkaus ovat kaikki kiellettyjä. Ihmisten päät on ajeltu kaljuiksi ja kaikki kulkevat valkoisissa puvuissa. Kaikkien pitää sulautua massaan, eriäväisyyksiä ei sallita. THX 1138 (Duvall) on mies joka aikoo paeta tätä tulevaisuuden vankilaa ja tähän hän saa apua SEN 5421 -nimiseltä mieheltä (Pleasence).
THX on erittäin hienosti kuvattu ja se on karun yksinkertaistettu ja kolkko tulevaisuuden kuvaus. Kuinka hirveää olisi jos maailma oikeasti olisi joskus tällainen? Pelkkä ajatuskin kauhistuttaa. Elokuva ei tarjoile Minority Report-tyylistä toimintaa, vaan on enemmänkin 2001:n tyylinen hiljainen ja rauhallinen teos. Pääosia esittävät (Duvall, Pleasence, McOmie) tekevät hienot roolisuoritukset ja lavastukset ovat kaunista katsottavaa. Jälleen yksi hieman tuntemattomampi helmi joka pitää ehdottomasti saada suuremman yleisön tietoisuuteen.
Monet saattavat huomata elokuvassa useita yksityiskohtia jotka Lucas myöhemmin siirsi paremmin tunnetuihin Tähtien Sota -elokuviin. Erittäin hieno tieteiselokuva joka on turhaan jäänyt myöhemmän trilogian varjoon, vaikkei viljelekään samassa määrin avaruusaluksia, imperiumin stormtroopereita, Wookieita tai Jedi-ritareita. Itse asiassa ei ainuttakaan. Hieno sekoitus Equilibriumia ja 2001:tä.
nimimerkki: Population1