Hienoista maisemakuvauksista huolimatta pläjäys tuo mieleen halvalla tehdyt TV-elokuvat.

16.10.2005 13:48

Alkuperäinen nimi:Alaska
Valmistusvuosi:1996

Jos haluaa elokuvaansa komeat maisemat, niin silloin sen tapahtumat kannattaa sijoittaa Alaskaan. Siellä jylhät vuoret ja hienot metsät kohoavat hienosti. Charlton Hestonin poika Fraser Clarke Heston ehkä ajatteli näin ja päätti tehdä Alaskaan sijoittuvan elokuvan, jonka nimeksikin tuli ytimekkäästi Alaska. Se kertoo tarinan yksinhuoltajaisästä, joka työskentelee lentäjänä Alaskan erämaassa. Eräänä päivänä isukin vessapaperinhakuureissu ei menekään odotetulla tavalla, vaan lentsikka törmääkin suoraan vuoreen. Toimeliaat nuoret lapset huomaavat jonkun olevan vinossa, ja niinpä veli ja sisko lähtevät vaarallisen vauhdikkaalle matkalle pelastamaan isää. Matkaseuraksi he saavat innokkaan jääkarhunpennun ja sitä jaahtavat salametsästäjät.

Tästä perhe-elokuvasta puuttuu kokonaan koko perheelle suunnattujen luontokuvausten disneymäinen kiilto, mikä on erittäin hieno juttu. Hienoista maisemakuvauksista huolimatta pläjäys tuo mieleen halvalla tehdyt TV-elokuvat, mikä ei ole niin hieno juttu. Kyllä aikuiset tällaista realistisemman tuntuista meininkiä mieluummin katselevat kuin sanoman alleviivaamista harrastavaa Disney-pätkää. Pienet kliseet vievät vähän uskottavuutta pois ja meno tuntuu muutenkin vähän liian tutulta. Välillä Alaska muistuttaa puhdasta luontodokkaria, johon on tungettu tuttu ja turvallinen juoni lapsikatsojien viihtymisen vuoksi. Elokuvallisesti tämä on aika köykäinen, ihan menevää perhehuttua, jota kyllä suosittelen enemmän kuin monia Disneyn luontokuvauksia, mutta hienot maisemakuvat nostavat vähän pisteitä.

Näyttelijätyö ei pelasta hommaa, mutta ei pahemmin leffaa huononnakaan. Nuoret tähdet Vincent Kartheiser ja Thora Birch tekevät ihan ok roolisuoritukset sisaruksina, mutta Birchin suoritus jää valovuosien päähän siitä roolista, jonka hän veti kolme vuotta myöhemmin loistavassa American Beautyssa. Ohjaajan isäpappa, legendaarinen, rakastettu sekä vihattu Charlton Heston ja pienistä sivuosista naamaltaan tunnettu Duncan Fraser vetävät roolinsa täysin rutiinilla läpi. Dirk Benedictin roolisuoritus lenätäjäisänä on aika mitään sanomaton, mutta intiaaniroolien vanha konkari Gordon Tootoosis on jälleen kerran yhtä vakuuttava. Jääkarhutähti Agee on ihan veikeä tapaus.

Tällainen jännittävä seikkailu saattaa iskeä paremmin pienempiin katsojiin kuin tällaiseen paljon kokeneeseen elokuvaharrastajaan. Joka tapauksessa suosittelen mieluummin luontokuvausten kärkeä edustavaa Karhua.

Arvosteltu: 16.10.2005