Hilpeän historiallisen toimintaelokuvan ja poliittisen satiirin saumaton yhdistelmä joka vie onnistuneesti Kingsman organisaation alkulähteelle.

7.1.2022 09:40
We are the first independent intelligence agency.

Ohjaaja & käsikirjoittaja Matthew Vaughn pamautti vuonna 2014 Mark Millarin sarjakuvaromaaniin pohjautuvan vakoojamaailmaan sijoittuvan toimintakomedian (Kingsman: Salainen palvelu) joka oli yksi ilmestymisvuotensa positiivisimpiä yllättäjiä. Colin Firthin, Taron Egertonin ja huvittavan pahiksen roolin tekevän Samuel L. Jacksonin tähdittämä toimintakomedia ampui mukavasti yli melkein jokaisella osa-alueella. Matthew Vaughn palasi Kingsmanin pariin 2017 (Kingsman: Kultainen kehä) jatko-osalla joka on viihdyttävän onnistunut jatko-osa jossa meininki pistettiin entistä sekopäisemmäksi.

Matthew Vaughn palaa kolmannen kerran Kingsmanin maailmaan ja vie Kingsmanin tarinan kokonaan alkulähteelle ensimmäisen maailmansodan alkuhetkille The King’s Man elokuvassa. The King’s Manin varsinaisesta julkaisusta tulikin melkoinen kiertotie valkokankaille sillä The King’s Manin ensimmäinen traileri julkaistiin jo Heinäkuussa 2019. Alkuun ensi-iltaa siirrettiin tuotantoyhtiön syistä melkein puolivuotta eteenpäin, mutta sitten Korona pisti The King’s Manin odottamaan julkaisua melkein 2 vuotta.

Vuonna 1914 Euroopan ympärille alkaa kerääntyä synkkiä pilviä kun suurmaiden välit alkavat kiristyä uhkaavasti jatkuvien selkkausten kanssa. Vaimonsa traagisesti menettänyt herttua ja entinen sotilas Orlando Oxford (Ralph Fiennes) asuu suuressa kartanossa poikansa Conradin (Harris Dickinson) ja kahden apulaisen Pollyn (Gemma Arterton) ja Sholan (Djimon Hounsou) kanssa joka on samalla opettanut Conradille taistelutaitoja. Orlando saa tehtäväkseen lähteä selvittään Euroopan pahentuvaa tilannetta. Pian Orlando ja Conrad pääsevät selville että osa Euroopan sotatoimista on salaperäisen tuomionpäivän salaliiton ja sen johtajan The Shepherdin ja hänen jäsentensä Eric Jan Hanussenin (Daniel Brühl), Mata Harin (Valerie Pachner) ja Grigori Rasputinin (Rhys Ifans) aiheuttamia jotka haluavat sodan avulla pistää maailmanjärjestyksen uusiksi.

The King’s Man on viihdyttävän onnistunut esiosa Kingsman elokuville jossa Matthew Vaughn pääsee jälleen esittelemään taitojaan varsin toimivassa sotaelokuvan ja toimintakomedian sekoitelmassa. Matthew Vaughn yhdistää umpihullut toimintakohtaukset, visuaalisesti näyttävän historiallisen aikakauden ja huumoritulituksen keskenään mainiosti. Matthew Vaughn pitää aijempien Kingsman elokuvien tavoin The King’s Manin tunnelman sopivasti kieliposkella, mutta on The King’s Man huomattavasti vakavasävyisempi kuin aijemmat Kingsmanit. Matthew Vaughn tekee The King’s Manilla vakooja ja agenttielokuville saman mitä James Gunn teki (The Suicide Squadilla) supersankarielokuville ja Quentin Tarantino (Kunniattomilla Paskiaisilla) sotaelokuville.

Karl Gajdusekin ja Matthew Vaughnin käsikirjoittama The King’s Man on energinen toimintaseikkailu sopivalla annoksella huumoria ladattuna ja muutamalla oikealla historian hahmolla ja tapahtumalla maustettuna. Viittaukset aijempiin Kingsman elokuvien tapahtumiin on osuvasti liitetty tarinaan mukaan. Ensimmäinen maailmansota ja siihen liittyvät pelottelut tuovat taustalla jopa ajankohtaisia puheenaiheita nykymaailmasta ja tiettyjen maiden poliittisista jännitteistä.

Karl Gajdusek ja Matthew Vaughn kaksikko on selkeästi halunnut tuoda James Bond henkisen vakooja toimintaelokuvan ensimmäisen maailmansodan aikakauteen. Pahisten muodostava salaliitto on kuin suora kopio 007-elokuvien Spectrestä jotka suunnittelevat täysin kahjoa suunnitelmaa koko ihmiskunnan uhkaamiseksi. Ainoastaan pääpahikseen liittyvä juonenkäänne jää lopulta hieman ennalta-arvattavaksi. Toimintakohtaukset on toteutettu näyttävän yliampuvasti joissa hyvät ja pahat ottavat mittaa toisistaan tyypilliseen (Kick-Assin) Matthew Vaughnin tyyliin jossa luodit tekevät pariin otteeseen häijyä jälkeä.

Viime vuosina toisen tunnetun agentin James Bondin pomon M:n roolissa esiintynyt Ralph Fiennes suorastaan nauttii esittäessään kovapintaista Orlando Oxfordia. Rhys Ifans heittää yhden uransa kahjoimmista roolisuorituksista ja jatkaa mainiosti Samuel L. Jacksonin ja Julianne Mooren täysin överiksi vedettyjen Kingsman pahisten sarjaa Grigori Rasputinin roolissa. Harris Dickinson tuo ripauksen nuoruuden seikkailuhenkeä tarinaan. Djimon Hounsou ja Gemma Arterton hoitavat roolinsa varsin toimivasti. Tom Hollander pistäytyy hulvattomassa kolmoisroolissa Kuningas Yrjönä, Tsar Nicholasina ja Kaiser Wilhelmina. Charles Dance lordi Kitchenerinä, Matthew Goode kapteeni Mortonina, Stanley Tucci Yhdysvaltojen suurlähettiläänä, August Diehl Vladimir Lenininä ja Aaron Taylor-Johnson miehenä jolla on hauska yhteys myöhempien Kingsmanien tapahtumiin käyvät piipahtamassa hauskoissa sivurooleissa tarinan keskellä.

Kokonaisuutena The King’s Man on hilpeän historiallisen toimintaelokuvan ja poliittisen satiirin saumaton yhdistelmä joka vie onnistuneesti Kingsman organisaation alkulähteelle. Nykytrendin tavoin myös The King’s Manin lopputeksteihin on jätetty vielä yksi hauska lisäkohtaus.

Arvosteltu: 07.01.2022

Lisää luettavaa