Shrek -elokuvasarja on edennyt kolmanteen osaan. Tähän mennessä on kehitys ollut poikkeuksellisesti noususuhdanteista. Ensimmäinen Shrek oli hyvä ja toinen erinomainen. Pystyykö kolmas osa enää tuomaan mitään uutta sarjalle?
Elokuva käynnistyy prinsessa Fionan (Cameron Diaz) sammakkoisän (John Cleese) kuollessa. Uutta kuninkaallista tarvitaan ja sellainen löytyykin kauempaa. Arthuria (Justin Timberlake) lähdetään etsimään Shrekin (Mike Myers), Aasin (Eddie Murphyn) ja Saapasjalkakissan (Antonio Banderas) voimin. Samaan aikaan toisaalla alkaa kakkososasta tuttu Prinssi Uljas (Rupert Everett) punomaan juonia Far Far Awayn asukkaiden päänmenoksi. Shrekin ja kumppanusten matka Arthurin luo ei sekään suju kommelluksitta, ja Arthurkaan ei ole ihan sitä mitä toivottiin. Shrekillä on vielä ajateltavanaan vakavia perheasioita. Mukaan kuvioihin saadaan vielä itse taikuri Merlin (Eric Idle), jonka taiat eivät ole ehkä ihan nykypäivän tasoa.
Shrek kolmas sen sijaan on nykypäivän tasolla. Animaatio näyttää todella hyvältä ja eläväiseltä, niin kuin aiemmissakin osissa. Menoa ja melskettäkin on, niin kuin tänä päivänä kuuluukin olla. Elokuvaa on siis mukava katsella. Näyttelijätyö on perusvahvaa Myersin murtaessa englantia ja Murphyn hölistessä levottomia aasina. Banderas hoitaa jälleen roolinsa taatulla viileydellä ja charmillaan. Käsikirjoitus sen sijaan on onneton. Tuntuu, kuin elokuvaan ei olisi käytetty juuri laisinkaan ajattelutyötä, vaan mutkat on vedetty suoriksi hyvin, hyvin ennalta-arvattavan tarinansa myötä.
Edellisistä osista tutut populaarikulttuurin rinnastukset on karsittu todella vähiin. Tuntuukin, että Shrek kolmannesta olisi yritetty tehdä enemmän oma elokuvansa, joka toimisi omilla ehdoillaan. Toki edelleen naljaillaan elokuville, musiikki-ilmiöille ja saduille, mutta tilaa on annettu enemmän omille kuvioille. Tämähän voisi olla hyvä, jos niitä kuvioita olisi mietitty jokunen työtunti enemmän. Laiskuus näkyy läpi elokuvan edellisten osien jatkuvana toisintona, mitä tulee dialogiin ja gageihin. Shrek 2 sai allekirjoittaneen nauramaan, mutta tämä elokuva tuo vain muutaman hymyn. Sekään ei haittaisi, jos tarina olisi intensiivistä seurattavaa, mutta ei. Tarinassa ei ole mitään seurattavaa, kiitos onnettoman käsikirjoituksen.
Elokuva on siis huono, siitä ei mihinkään pääse. Ainoat vähän hauskat kohdat olivat sivuhahmoille kirjoitetut. Piparkakku-ukko oli elokuvan herkullisin hahmo ja Pinokkio loistava. Elokuvan parhaat hetket oli kirjoitettu heille. Pääosanesittäjille ei oltu kirjoitettu ainuttakaan hauskaa repliikkiä. Katsojan aliarvioimista minun mielestäni, että ratsastetaan trilogian edellisten osien toimivuudella, eikä edes yritetä kehittää tarinaa saati dialogia.
Shrek kolmas ei onnistu oikein missään kohdissa, ja siinä missä edelliset elokuvat saivat nauramaan likimain kippurassa, vaivaannuttaa kolmas osa alusta loppuun. Huolimattomasti kirjoitettu Shrek kolmas ei ponnettomine yrityksineen onnistu johdattamaan sarjaa eteenpäin arvoisellaan tavalla ja onnistuu taannuttamaan elokuvasarjan lähemmäs harmaata tavanomaisuutta. Pettymyshän tämä oli.
nimimerkki: Elokuvatarkastaja