Huumoripitoisuudesta huolimatta elokuva onkin lopulta todella vakava.

18.9.2005 12:59

Arvioitu elokuva

Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Babí léto
Valmistusvuosi:2001
Pituus:95 min

Kevättä rinnassa on tsekkiläinen komedia vanhuudesta, vanhenemisesta sekä elämästä yleensäkin. Se on kertomus Frantisekista, joka vanhasta iästään huolimatta jaksaa elää jokaisen päivän täysillä. Yhdessä kaverinsa Edan kanssa hän keppostelee ja viettää hauskaa elämää. Hänelle on varattu jo hautapaikkakin, mutta mitä sitä tulevaa murehtia. Frantisekin elämää vain hidastavat vaimo, joka ei innostu miehensä lapsellisista tempauksista, ja aikuinen poika, jonka elämää sekoittavat sekä entinen että nykyinen vaimo.

Kevättä rinnassa on hyvää tarkoittava komedia, jossa on mukana jopa mustaakin huumoria. Se on lämmin ja elämänmakuinen kertomus, jonka päähenkilöihin on helppo samaistua. Katsoja saa nauraa monta kertaa elokuvan huumorille ja Frantisekin mainioille tempauksille. Tylsää katsojalle ei missään vaiheessa tule, vaan teos liikkuu sulavasti eteenpäin. Frantisekia esittävä Vlastimil Brodský on vieläpä sen verran sympaattinen ja täysin omistautunut roolilleen, mikä vain parantaa elokuvaa. Triviatietona mainittakoon, että noin 81-vuotias Brodský riisti hyvin pian elokuvan ilmestymisen jälkeen hengen itseltään.

Vaikka Kevättä rinnassa onkin hyvin hauska, niin se on myös todella satuttava. Vaikka elokuvan pääosassa oleva vanhuskaksikko elääkin täysillä, niin taustalla leijailee kuitenkin pian tuleva pakollinen kuolema ja vanhuuden tuomat sairaudet. Vastapainona Frantisekin revittelyille on ikkunasta tuijottava vanhus, jonka vanhuuden turruttama elämä valuu hiljalleen hukkaan. Monelle yksinäiselle vanhukselle voi käydä tuolla tavoin, että elämä muuttuu pelkäksi ikkunasta tuijotteluksi. Huumoripitoisuudesta huolimatta elokuva onkin lopulta todella vakava. Filmin loputtua katsojalla on mukava mutta samalla myös haikea olo. Kevättä rinnassa herättää paljon ajatuksia, oli katsoja sitten kuinka vanha tahansa.

Jos kaunis vanhuuskuvaus The Straight Story ja hieman anarkistisempi versio samasta teemasta About Schmidt kolahtivat, niin tähänkin kannattaa tutustua. Tämän teoksen suhtautuminen vanhenemiseen on siinä noiden kahden elokuvan välimaastossa.

Arvosteltu: 18.09.2005

Lisää luettavaa