Röllien heimo rantautuu aavalta mereltä uuteen asuinpaikkaan. Röllit löytävät metsästä menninkäisten kylän, johon ne päättävät asettua asumaan. Menninkäiset väistyvät tarkkailemaan röllejä ja uskovat, että sopu vielä löytyy.
Röllit ovat mielestään melkoisia pahiksia, ne reuhaavat, piereskelevät ja syövät mm. lötjäkkeitä. Menninkäiset taas ovat lällyjä vihannestenviljelijöitä, jotka varmaan ”tanssivat sievästi ja halailevatkin toisiaan, yök!” Kaikki röllit ovat poikia ja miehiä, mutta menninkäiset sekä nais- että miespuolisia, mihinkähän systeemi oikein perustuu? No, satuahan tämä tietysti on.
Suomalainen fantasiaelokuva liikkuu metsässä, pellonreunalla ja merenrannalla. Maisemat ja lavasteet ovat välillä suorastaan hengästyttävän kauniita ja roolihenkilöt onnistuneita. Tarina kulkee muutamia jankuttavalta tuntuvia toistoja lukuunottamatta sujuvasti, eikä aikuiskatsojakaan ehdi pitkästyä. Elokuvan Rölli ei ole läheskään niiin ärsyttävä kuin kuunnelmien ja tv-sarjan Rölli, elokuva-Rölli vaikuttaa jotenkin… jalostuneemmalta?
Rölli ja metsänhenki -elokuvan tärkeimmiksi teemoiksi nousevat, ei enempää eikä vähempää, kaikkien elävien olentojen samanarvoisuus, oikeudenmukaisuus ja ystävyys. Hyvä ja paha taistelevat, erehdysten kautta päädytään hyvän voittoon.
Ilahduttavaa Rölli-maailmassa on se, että esimerkiksi kuolemasta puhutaan oikeilla nimillä (vaikkakin kuollut voi herätä henkiin). Kiitettävän epädisneymäisiä ovat myös röllien ja menninkäisten asut sekä ympäristö, jossa eletään. Joistain karikatyyreistä, kuten Iso- ja Riitasointu-rölleistä sekä lopun kyläjuhlista tulee sen sijaan mieleen ranskalaisten taannoinen Asterixin leffaversio.
Hyvän lastenelokuvan tunnistaa siitä, että sillä on tarjottavaa aikuisillekin – lapset eivät ole tyhmiä. Röllissä on varmasti paljon koukkuja, joita kaikkein pienimmät katsojat eivät välttämättä ymmärrä, tai ymmärtävät omalla tavallaan. Ja hyvä niin.
Suositeltavinta on luultavasti katsoa tämä jonkun alle 10-vuotiaan kanssa. Ehkäpä elokuvan varsinaisen kohderyhmän edustaja avaa ihan uusia näkökulmia tarinaan?