Denys Arcandin elokuva Barbaarien invaasio voitti ansaitusti vuoden 2003 parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Siinä tavatut henkilöt oli ohjaaja-käsikirjoittaja Arcand tuonut valkokankaille jo 17 vuotta aikaisemmin. Kyseessä on elokuva Amerikan imperiumin rappio, joka voitti aikoinaan Cannesin kriitikoiden erikoispalkinnon.
Joukko yliopiston opettajia, neljä miestä ja neljä naista, tapaavat toisensa illallisen merkeissä. Aamulla naiset valmistautuvat iltaan kauneushoitolassa ja miehet valmistavat ateriaa. Elokuva tukeutuu paljon dialogiin, eikä se ole mikään huono ratkaisu. Seksiasioita puidaan paljon elokuvan aikana ja katsojan mielenkiinto pysyy siinä samalla hereillä.
Hyvin ohjattu ja taitavasti käsikirjoitettu Amerikan imperiumin rappio kyllä on. Keski-ikään saapuvien aikuisten elämää käsitellään hyvin mielenkiintoisesti. Nuoruus on jo takanapäin ja elokuvan päähenkilöt alkavat hiljalleen hyväksyä sen, mutta he haluavat kuitenkin ottaa elämästä kaiken irti. Leffa on pohjimmiltaan vakava, mutta tunnelmaa on kuitenkin sopivasti maustettu huumorilla. Näyttelijät ovat kaikki hyvässä vedossa ja tekevät hyvin aidonoloiset roolisuoritukset.
Hyvin mielenkiintoinen tapaus tämä Amerikan imperiumin rappio. Luulisin elokuvan olevan todellista herkkua keski-iässä oleville, mutta paljon nuorempanakin katsojana minäkin nautin tästä. Kannattaa ehdottomasti tutustua. Suosittelen myös katsomaan Barbaarien invaasion, jossa tämän elokuvan kuusi henkilöä tapaavat myöhemmin vanhempina. Vaikka paljon onkin vuosien mittaan muuttunut, niin samanlaista puheen sorinaa on kuitenkin luvassa. Molemmat elokuvat ovat erittäin ajatuksia herättäviä pläjäyksiä, jotka on kuorrutettu mukavasti huumorilla.