Isoja sapeleita, läpikuultavia harsoja ja huntuja, kiiltävää silkkiä, petoeläimiä ja muutakin vauhdikkuutta.

26.8.2009 00:42

Alkuperäinen nimi:The Thief of Bagdad
Valmistusvuosi:1924

Bagdadissa remuava varas (Douglas Fairbanks) elää huoletonta elämää ja murtautuessaan sulttaanin palatsiin hän kohtaa ihastuttavan prinsessan (Julanne Johnston). Kalifi (Brandon Hurst) on järjestämässä kosintatilaisuutta, joten korviaan myöten rakastunut sankari livahtaa mukaan, joskin hyytävä mongoliprinssi (Sojin) epäilee pahaa ja koska prinsessa itse on rakastunut rempseään sankariin on kaikkien kosijoiden haettava jotain harvinaista ja saman tekee myös varas ja loppu on luonnollisesti onnellinen.

Raoul Walsh on ohjaaja, joskin todellinen tekijä tässä mykässä, mutta ei jähmeässä fantasiaseikkailussa on Douglas Fairbanks tuottajan, käsikirjoittajan ja pääosanäyttelijän penkeillä. Karismaa löytyy ja vaikka viiksimuoti on melkoisen hölmö ei se heikennä värikkään varkaan antisankarillista tunnelmaa yhtään. Sojin on suorastaan hyytävä mongoliprinssinä joka aikoo päästä Bagdadin valtaistuimelle hyvällä tai pahalla ja luonnollisesti valmistautuu jälkimmäiseen.

Tehosteet ovat elokuvan pitkä ikä huomioiden toimivia, joskin William Cameron Menziesin lavastus on vielä komeampaa. Mukana on isoja sapeleita, läpikuultavia harsoja ja huntuja, kiiltävää silkkiä, petoeläimiä ja muutakin vauhdikkuutta luomassa unenomaisen arabimaailman.

Vaikka meininki on viihdyttävän kiihkeää jämähtää juoni pahasti jumiin kosijoiden lähtiessä eri suuntiin ja loppuratkaisu onnellisuudestaan huolimatta ei ratkaise elokuvan pahiksen ongelmaa tarpeeksi, mikä taas on harmillista Sojinin ollessa todella uhkaava mongolikelmi. Juonen jämähtäminen on paha heikkous ja nakertaa muutenkin pitkän elokuvan toista puoliskoa pahasti alkupuoliskon ollessa takeltematta etenevää seikkailua upeissa lavasteissa.

Arvosteltu: 26.08.2009