Vauhdikkaan, mutta itselleni hienoiseksi pettymykseksi osoittautuneen Falloutin jälkeen ennakko-odotukset Mission: Impossible Dead Reckoning Part Onea kohtaan eivät ainakaan aluksi olleet järin korkealla, mutta lopputulos olikin varsin positiivinen yllätys.
Maailman tiedusteluyhteisö on lähempänä täydellistä romahtamista kuin koskaan, kun kaikki haluavat hinnalla millä hyvänsä saada haltuunsa salaisuuden, joka antaa haltijalleen ennennäkemättömän suuren vallan. Tätä salaisuutta vartioi Entiteetiksi kutsuttu tekoäly, jonka avatarina todellisessa maailmassa toimii terroristi Gabriel (Esai Morales). Aina yhtä puhtoinen agentti Ethan Hunt (Tom Cruise), jolla sattumoisin on myös kana kynittävänä Gabrielin kanssa, lähtee etsimään salaisuuden avaavan avaimen puolikkaita, koska hän ei halua kenenkään saavan tuota valtaa käsiinsä. Harmi vain, että IMF:n ja Huntin pomojen suunnitelmiin se kuuluu, joten Hunt tiimeineen on omillaan ja monen tulen välissä.
Vaikka Cruisella onkin ikää jo 61 vuotta, onnistuu hän silti panostamaan Mission: Impossible-sarjan tavaramerkkiin eli komeisiin stuntteihin edelleen kiitettävästi. Hunt kaahailee, liitovarjoilee ja taistelee liikkuvassa junassa. Cruise ja tekniikkanero Lutheria esittävä Ving Rhames ovatkin ainoat näyttelijät, jotka ovat olleet elokuvasarjan jokaisessa osassa mukana vuodesta 1996 lähtien, jolloin ensimmäinen Vaarallinen tehtävä-elokuva ilmestyi. Tämä on tuonut sarjaan jatkuvuuden tuntua, sillä esimerkiksi Huntin pomon roolissa on melkein joka elokuvassa nähty eri näyttelijä – poikkeuksena tästä ovat Rogue Nationissa ja Falloutissa nähty Alec Baldwin sekä nyt 27 vuoden tauon jälkeen Kittridgen rooliin palaava Henry Czerny.
Se suurin ero aiempaan on kuitenkin päävastustajassa. Aiemmin Huntin viholliset ovat olleet lihaa ja verta, mutta nyt vihollinen nouseekin bittiavaruuden syövereistä ja se pystyy jopa muovaamaan todellisuutta kuin muovailuvahaa. Vielä muutama vuosi sitten olisin luultavasti hihitellyt moiselle, mutta nyt kun uutisissa puhutaan tekoälystä yhä useammin, ja olen itsekin saanut valmiiksi tietojenkäsittelyn korkeakoulututkinnon, ajatus tuntuukin suorastaan pelottavan ajankohtaiselta. Onko ihminen yhä ainoa olento, joka kykenee pahuuteen vai voisiko ihmisen luoma tekoälykin pystyä siihen?
Kun vielä lisäksi mukana on muutama kohtaus, joista kyllä näkee että täysin tosissaan tekijät eivät ole voineet olla, kaksi tuntia ja kolme varttia kuluu kuin siivillä. Näillä meriiteillä Mission: Impossible Dead Reckoning Part One nousee Mission: Impossible-elokuvien parhaimmistoon. Jään odottamaan ensi kesänä ilmestyvää jälkimmäistä osaa.