5.6.2004 23:33

Alkuperäinen nimi:Cape Fear
Valmistusvuosi:1962

“Petoa vastaan on taisteltava pedon ottein”, ja niinhän amerikkalainen juristi Sam Bowden (Gregory Peck) lopulta joutuu tekemäänkin, kun kahdeksan vuotta linnassa kärsinyt tyyni – mutta niin pelottava – Max Cady (Robert Mitchum) palaa maisemiin ja aikoo kostaa Samille, koska tämä passitti hänet linnaan kauan sitten. Cady ei aio kuitenkaan kostaa itse Samille, vaan kosto tulee Samin vaimon Peggyn (Polly Bergen) ja teini-ikäisen tyttären Nancyn (Lori Martin) kautta. Max seuraa perhettä joka paikkaan, eikä aio jättää heille mielenrauhaa. Hän mm. tappaa perheen koiran ja ahdistelee tytärtä henkisesti, mutta lainpykälien ja palkkaamansa huippujuristin avulla Max onnistuu pitämään itsensä kuivilla kivillä. Samin pinta kiristyy, kunnes lakipykälillä ei ole lainkuuliaiselle juristillekaan enää mitään merkitystä. Hän suunnittelee ansan parin poliisin kanssa Cape Fearin joelle, jonne Max houkutellaan nitistettäväksi ja tuska lopetettavaksi.

John D. MacDonaldin “The Executioners”-novellin ensimmäinen filmatisointi on Scorsesen aggressiivisempaa versiota hivenen verran parempi. Jännityksen luomiseen ei tarvita väkivaltaisia otoksia. Bernard Herrmannin yksinkertainen, mutta painostava musiikki luo sopivasti tunnelmaa. Cape Fear on tiivistunnelmainen trilleri, jota täydentävät Peckin ja Mitchumin hienot roolisuoritukset. Mitään maailmaa mullistavaa ei nähdä, mutta kyseessä on kuitenkin selvästi keskitasoa parempi elokuva. Jännitys kohoaa portaittain aina Cape Fearilla käytävään hyytävään finaaliin saakka.

Arvostelukappaleena olleen nauhan kuvalaatu ei ollut mitään nautittavaa katseltavaa, mutta nuhruinen VHS-nauha selittänee sen. Varsinkin elokuvan loppupuoli pimeillä joen reunoilla oli mustavalkoisen kuvan ja kökön kuvalaadun takia vaikeaa seurattavaa. DVD -version kuvalaatu sen sijaan on kuulemani mukaan aika puhdas. Markkinoilla on myynnissä Twin-pack, josta löytyy sekä J. Lee Thompsonin että Martin Scorsesen versiot, sekä runsaasti ekstramateriaalia. Suosittelen ostamaan tai katsomaan vertailun vuoksi molemmat elokuvat.

nimimerkki: Low Rider

Arvosteltu: 05.06.2004