Jokaiselle sotaelokuvien ystävälle, jopa niille joita saattaa hirvittää historiallinen välmistusvuosi.

14.6.2004 21:28

Alkuperäinen nimi:All Quiet on the Western Front
Valmistusvuosi:1930

Kirjaston hyllystä löysin Saksalaisen M:n lisäksi myös tämän paljon puhutun 30-luvun sotaleffan, Länsirintamalta ei mitään uutta. Noh, mikäs siinä. Leffa mukaan ja kotiin kattomaan. Ja yllättävän hyvä tuo olikin. Etten sanoisi loistava.

Ensimmäinen maailmansota on alkamassa. Paul(Lewis Ayres) värväytyy armeijaan muutamien ystäviensä kanssa kuultuaan opettajansa paasauksia että on loistokasta taistella ja kuolla isänmaan puolesta. Noh, pojat sitten lähtevätkin sotaan ja luulevat pääsevänsä helpolla mutta heti ensimmäisen pommituksen aikana he tajuavat totuuden, sota on helvettiä.

Minulla oli tästä leffasta suurehkoja ennakkoluuloja sen iän vuoksi. Mutta kyllähän sitä 30-luvulla myös osattiin. Ohjaaja Lewis Milestone on saanut aikaan sotaelokuvan, joka on vuosikymmeniä omaa aikaansa edellä. Sen huomaa esimerkiksi upeasta kameran käytöstä. Etenkin taistelukohtauksissa käytetään mm, nopeutettua kuvaa aika-ajoin, ja jo Johnin mainitsemaa “konekiväärikameraa” joka niittää vastaan tulevia sotilaita hurjalla vauhdilla. Myös näyttelijät ovat erittäin taidokkaita. Etenkin päähenkilönä toimivan Paulin tulkitsija Lewis Ayres. Miehen taidot huomaa viimeistään siinä kuuluisassa kohtauksessa kranaattikuopassa ranskalaisen sotilaan kanssa. Myös vanhahkoa ja taitavaa veteraania Katczinskya tulkitseva Louis Wolheim hoitaa hommansa mallikkaasti, kuten myös koko muu kaarti.

Pisteitä pitää hieman rokottaa. Leffan keskivaiheilla tarina laaha hiukkasen. mutta ei se paljoa haittaa. Suosittelen kuitenkin jokaiselle sotaelokuvien ystävälle, jopa niille joita saattaa hirvittää historiallinen välmistusvuosi. Lajityyppinsä klassikoita ehdottomasti.

nimimerkki: Cuomi

Arvosteltu: 14.06.2004