Juonellisesti ei varmastikaan riemua aiheuta. Kuin yksi suuri toimintakohtaus.

23.10.2007 23:39

Alkuperäinen nimi:Shoot 'Em Up
Valmistusvuosi:2007

Muutaman vuoden takaisella Fuck Face -nimisen hirviön omaavan Monster Man -elokuvan ohjannut Michael Davis on tällä kerralla ladannut liudan kohtauksia erilaisista toimintaelokuvista ja luonut niistä täysin yliampuvan toimintatykityksen Shoot ‘Em Up. Itse kaiken rahoituksen haalinut ja tarinankin työstänyt Davis yhdistää mm. John Woon -tyylisiä toimintakohtauksia, James Bondin hetkautuksia ja päälle rutosti one-linereitä ja näin Shoot ‘Em Up on ladattu alkuun. Mutta minkälaista elokuvaa voi odottaa tälläiseltä idealta? No juurikin niin aivotonta hurmetta, jota tarjotaankin koko keston edestä.

Juonellisesti Shoot ‘Em Up ei varmastikaan riemua aiheuta, mutta ei ole tarkoituskaan. Katujen tallaaja Smith (Owen) joutuu tahattomasti suojelemaan vastasyntynyttä lasta, jonka äiti menehtyy ammuskelun tuoksinnassa. Smith pakenee vanhan heilansa Donnan (Bellucci) luokse vauva mukanaan. Valitettavasti Smith ei tiedä mihin ryhtyi, sillä heidän perässään on umpihullun Herzin (Giamatti) johtama tapporyhmä ja pian ruudit laulaa ja porkkanoita syödään, joita käytetään myös aseenakin. Lopulta jäljet johtaa korruptoituneen asetehtailija Hammersonin (McHattie) luokse, jonka valmistamille aseille on pian käyttöä.

Shoot ‘Em Up on kuin yksi suuri toimintakohtaus ja vieläpä kohtuullisen hieno sellainen. N 1,5 Tunnin kestoonsa nähden ainuttakaan suvantoa ei ole luvassa – tässä mennään eikä meinata. Väkivaltaa, ammuskelua, synnyttämistä, huumoria, tappelemista, rakastelemista ja jälleen ammuskelua. Mitään muuta ei Shoot ‘Em Upilta kannata odottaa. Michael Davis kierrättää toimintaelokuvien kliseitä viihdyttävän hyvin. Äänimaailma on katossaan kun ampumiset ja muu räiskintä kuuluvat kuin olisi itse mukana tapahtumissa. Ja tietenkin toimintaelokuva on aina plussaa ilman turhia erikoistehosteita.

Clive Owen on elementissään Smithin roolissa. Itseään ja muita täynnä olevana asesankarina, joka kaiken kukkuraksi pitää porkkanoista joita ei kannata pölliä. Yleensä symppiksen roolissa nähty Paul Giamatti vetää Herzin roolin juuri niin yliampuvaksi pahikseksi, joka sopii rainaan kuin tuhka lumeen. Kuvankauniin Monica Belluccin tehtäväksi jää huolehtia pikkuvauvasta ja selvitä tästä toimintapaletista hengissä. Rikollisten rooleihin erikostuneet Greg Bryk ja Stephen McHattie tekevät myös hyvää työtä Herzin kavereina.

Kokonaisuutena Shoot ‘Em Up on korkeaoktaaninen adrenaliinia ja testosteronia täynnä oleva toimintaelokuva. Aivot suosiolla on-off asennolle ja viihtymään Shoot ‘Em Upin parissa. Kunnollista juonta hakevien kannattaa valita toinen elokuva, mutta toimivaa mäiske viihdettä hakevat saavat tilaamansa.

nimimerkki: andy

Arvosteltu: 23.10.2007