Kauniit ja kuolleet, The Walking Dead – kenties kohistuin sarja tällä hetkellä televisiossa? Itse olen suuri zombiefanaatikko ja skeptisyydestäni huolimatta katsoin taannoin ensimmäisen kauden, joka oli uskomattoman hyvä, ja tällä hetkellä seuraan yhdysvaltalaiseen tahtiin toista kautta.
2. tuotantokausi on omasta mielestäni ollut tähän mennessä parempi kuin ensimmäinen. Se alkoi vahvasti, mutta sortui kuitenkin sitten hieman paikallaan junnaamiseen. Pari kertaa kovasti odotettuun jaksoon joutui pettymään, mutta tosiaan vain pari kertaa. Hieman hölmösti kausi oli pätkäisty keskeltä kahtia ja se oli siis hetken aikaa tauolla. Mid-season finale oli huimaavan hyvä ja jätti tarkoituksella mielialan jännityneeksi tauon ajaksi. Nyt sarjan jatkuttua taso on nostettu hyvin korkealle. Tärkeitä, kriittisiä tapahtumia toisensa jälkeen. Moni kriitikko on saattanut miettiä, että: “Vihdoin.” Paljoa en uskalla sanoa, koska en halua spoilata, mutta sarjakuvan juonesta mennään ainakin ohi niin että heilahtaa. Muutaman hahmon kuoleman jälkeen on saanut kyllä pari kertaa nipistää itseään, ettei tämä vaan olisi unta.
The Walking Dead on uskomattoman hyvä. Toisaalta se ei ole mikään ihme, sillä se pohjautuu niin nerokkaaseen sarjakuvaan. Vastapainoksi monet ovat nillittäneet, kuinka “sarja sisältää liikaa draamaa ja voivottelua”, toiset taas siitä, kuinka sarja eroaa niin paljon sarjakuvasta. Kyseessähän on nimenomaan draamasarja, joten ei pitäisi olettaa pelkästään päätöntä zombieräiskintää (jota sitäkin kyllä on), vaan lähinnä kuvausta siitä, mitä meidän päässämme saattaisi liikkua mahdollisen maailmanlopun uhatessa. Millaiseksi yhteiskuntamme kääntyy, miten hyvin säilytämme ihmisyytemme, miten tulemme toistemme kanssa toimeen ja vuorovaikutamme?
Sarjan edetessä yhä enemmän ja enemmän osoittautuu todeksi, että me olemme toisillemme enemmän vaaraksi kuin ulkona vaeltavat tuhannet, kenties miljoonat zombiet. Juonittelua, murhia, raivoa, itsemurha-aikeita – kaikkea tätä on The Walking Dead. Höystettynä sillä, ah-niin-upealla zombieräiskinnällä.
The Walking Dead on erinomaisen koukuttava sarja. Parhaimmillaan se on hyvin koskettava, jännittävä ja hauskakin, pahimmillaan hieman pitkäveteinen. Hahmoihin pystyy samaistumaan ja heidän menehtyessään oikeasti liikuttuu – se on aina hyvä merkki. Jälkeenpäin voi miettiä, kuinka se ja se hahmo muuttui sarjan aikana. Ja heidän tekemiensä valintojen yhteydessä löytää itsensä ruudun toiselta puolelta joskus vihaisena huutamassa herjaa, ja joskus tyytyväisenä hymyillen.
Sarjan miljöö on kaunis ja hienosti toteutettu. Näyttelijäsuoritukset ovat viimeisen päälle upeita, eniten olen mieltynyt Dalea näyttelevän Jeffrey DeMunnin edesottamuksiin. Tämäkään ei vielä riitä, sillä musiikitkin ovat viimeisen päälle mahtavia. Mitä enempää voisin enään pyytää sarjalta?
Sarjateollisuudessa pitkälti HBO on dominoinut ällistyttävillä sarjoillaan. Se tulee olemaan varmasti jatkossakin kukkulan kuningas, mutta AMC on osunut The Walking Deadillaan kultasuoneen. Tällä sarjalla on pitkälle tulevaisuuteen jälleenkatseluarvoa ja en malta odottaa jatkoa. Kun huomaa jakson loputtua pulssinsa kohonneen ja haluaisi vain katsoa seuraavan jakson, silloin on kyseessä hyvä sarja.