Politiikka ei tunnetusti naurata, mutta poliittisen satiirin odottaisi vetävän hymyn naamalle. Ohjaaja Riina Hyytiä vei kultalapsensa Itse valtiaat elokuvakankaille kokopitkänä animaationa, jonka laatu ei vastaa edes animaation tasolla pikkuveljeään. Keisarin Salaisuus (2006) on EU-politiikalle keljuileva koko perheen elokuva, jolla ei ole mitään tarjottavaa kenellekään.
Eduskuntatalon hulvattomat tyhjäntoimittajat tekevät muodollisen muutoksen pikkukylän asukkaiksi, jonka kylän johtaja Paavo tekee kohtalokkaan virheen karkottaessaan ystävänsä Saulin yksinkertaisten ihmisten yhteisöstä Pian kyläläiset ovat suuren valtakunnan keisarin silmätikkuja, jotka kokevat mielivaltaisen hallinnon nahoissaan.
Poliittisen Keisarin Salaisuudesta tekee se, että pieni yhteisö kuvastaa Suomea, joka on täysin turvaton mielivaltaista Euroopan unionia vastaan. Satiiri sitä vasten pilkahtelee esiin tuttujen presidenttihahmojen ja pääministerien naamoilta, joiden sieluina toimivat kouliintuneet ääninäyttelijät. Näiden lausujien varassa elokuva sitten pysyykin pystyssä.
Salaisuus jättää tyhjäksi
Satiirinen ote vaatii tuekseen myös nasevia vitsejä ja keljuilua, mutta kokemattomien käsikirjoittajien käsissä jopa henkilöhahmotkin ovat kovin yksinkertaisia. Huvittuneisuus vierailee aika ajoin mielessä, mutta pelkkä vaalikampanja ei auta poliitikkoakaan voittoon.
Luvatun salaisuuden luulisi olevan mielenkiintoinen, mutta juonta kannattavan jujun voi jo lapsikin arvata kahden minuutin kuluttua elokuvan alusta. Vedossa käsikirjoittajat ovat ainoastaan silloin, kun punapäinen presidenttimme keksii soveltaa demokratiaa äärimmäisyyksiin. Muuten jopa Tuomiojan Erkkikin tuntuu väsyneen menoon.
Suomalaisen animaation mahdollisuudet menestyä Suomessa ovat heikohkot, mikäli Keisarin Salaisuus osoittaa tietä. Animoitu maailma on sanalla sanoen paljas, jopa karu. Toisaalta yhteistyövoimin valmistettu merkkitapaus on valmistettu niukin varoin. Kun suomalaisten poliitikkojen temmellys ei naurata edes maanmiehiään, mahdollisuudet menestyä ulkomailla ovat heikohkot.
nimimerkki: Martin van Wetten