Seibei (Sanada) on köyhä ja vaatimaton alempiarvoinen samurai 1800-luvun Japanissa. Hänen vaimonsa on kuollut ja hän joutuu elättämään yksin kahta tytärtään ja vanhaa äitiään. Seibei joutuu ottamaan vastaan jokaisen annetun työn huonon rahatilanteen vuoksi. Tämän takia muut hänen työtoverinsa eivät oikein arvosta tätä Iltahämärä-Seibeiksi kutsuttua samuraita.
Kaikki kuitenkin muuttuu kun Seibei voittaa kaksintaistelussa parempana pidetyn vastustajan pelkkää puukeppiä apuna käyttäen. Pian tämän tiedostavat myös klaanin johtajat, jotka antavat hänelle tehtäväksi tappaa niskoittelevan samurain, joka myös sattuu olemaan klaanin paras miekkamies. Vastahakoinen Seibei ottaa vaarallisen tehtävän vastaan pakon edessä.
The Twilight Samurai on aivan käsittämättömän hyvä elokuva. Kaikki osaset toimivat täydellisessä harmoniassa keskenään. Toteutus on hieno, tarina on mahtava, näyttelijät huippuja ja ohjaus on sekä tyylikästä että hallittua.
Leffa on todella hidastempoinen ja taistelukohtaukset ovat realistisia, eli tässä pätkässä ihmiset eivät osaa lentää, kuten monissa muissa vastaavissa filmeissä. The Twilight Samurai voitti vuonna 2003 huikeat 12 Japanin Oscaria, voittaen mm. palkinnot parhaasta elokuvasta ja parhaasta ohjauksesta. Tällaista suvereenia palkintopöydän putsausta ei sovi tässä tapauksessa ihmetellä, koska leffa on niiden kaikkien arvoinen ja vielä vähän ylikin, tai oikeastaan aika paljonkin. Olipa Tasogare Seibei myös ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa Oscareissa, mutta jostain mielipuolisesta syystä ei voittanut sitä.
Yksinkertaisesti tästä kyseisestä elokuvasta ei vain voi löytää mitään huonoa sanottavaa. En oikein osannut odottaa mitään, mutta filmin loputtua olin kuin halolla päähän lyöty. Nyt olenkin valmis tatuoimaan rintaani tekstin: The Twilight Samurai.
nimimerkki: Puunenä