Kalkkunan metsästäminen on paras pienessä humalassa tai isossa darrassa.

23.6.2009 21:39

Alkuperäinen nimi:Turkey Shoot
Valmistusvuosi:1982

Pitkän metsästyksen jälkeen löysin Turkey Shootin, elokuvan, jota olen pitkään himoinnut. Kyseessä ei ole mikä tahansa tekele, koska leffaa on pidetty yhtenä Australian elokuvateollisuuden kyseenalaisimmista helmistä. Se on kirinyt maailmanlaajuisen kulttimaineen. Joten ei ole mikään ihme, että olin siitä niin kiinnostunut, että etsin sitä kissojen ja koirien kanssa.

Elokuvassa on kysymys eräänlaisesta ”kissa ja hiiri” -leikistä. Juoni perustuu löyhästi kirjaan The Most Dangerous Game, josta tehtiin jo elokuva ensimmäisen kerran vuonna 1932. Turkey Shoot kuitenkin siirtää tapahtumat tulevaisuuteen. Kaikkien hahmojen nimet on vaihdettu, mutta perusidea on kutakuinkin sama. Jossain keskellä Australiaa vuonna 1995 sijaitsee pahamainen keskitysleiri, joka tunnetaan nimellä Blood Camp Thatcher.

Leirinjohtaja on kutsunut paikalle muita johtajia, joille hän haluaa esitellä toimivaa leiriään. Hän saa idean järjestää ”kalkkunan metsästyksen”. Tarkoituksena on vapauttaa muutama vanki, antaa heille hitusen etumatkaa ja lähettää leirienjohtajat heidän peräänsä vahvasti aseistettuina.

Mitään sen suurempaa juonta elokuvassa ei ole. Vangit yrittävät selvitä mahdottomassa tilanteessa, kun taas metsästäjät leikittelevät vankien kustannuksella. Kaikesta tästä kuitenkin pulppua aivan loistavaa camp -huumoria. Hölmöstä ideasta otetaan kaikki irti. Efektit ovat vähintäänkin huonoja mutta samalla hupaisia.

Parhaiten mieleen jää maskeeraajien luoma ihmissutta muistuttava otus, joka osallistuu metsästykseen yhden metsästäjän apulaisena. Pikkuvarpaita popsiva köriläs on koko elokuvan kummallisin tapaus, eikä se millään sovi muuhun elokuvassa nähtävään materiaaliin. Ehkä juuri siksi se onkin niin hieno.

Vaikka leffa onkin täyttä b-luokkaa, on siihen silti onnistuttu samaa omituista vetovoimaa. Musiikit ovat aivan hirveät eikä näytteleminenkään ole juuri mistään kotoisin. Mutta jokin tässä silti viehättää. Elokuva on todellakin ansainnut kulttimaineensa.

Katsojan ei kuitenkaan kannata odottaa liikoja, koska kyseessä on erittäin roskainen elokuva. Kaikille se ei sovi, mutta huonoja elokuvia arvostavat varmasti myös arvostavat Turkey Shootia. Parhaimmillaan se toimii kännisen porukan kanssa tai sitä seuranneen aamukrapulan parantajaksi.

Arvosteltu: 23.06.2009