Vuonna 1989 julkaistu dokumentti Roger ja minä on nykyään suuresta suosiosta nauttivan vasemmistolaisia ja ennen kaikkea liberaaleja aatteita kannattavan dokumentaristin Michael Mooren ensimmäinen elokuva. Se tarkastelee Michican-osavaltiossa sijaitsevan Flint-kaupungin työläisten vihaa ja turhautumista Roger Smithiä kohtaan. Smith on General Motors-yhtiön toimitusjohtaja, joka sulki Flintissä sijaitsevan General Motorsin tehtaan ja aiheutti 30 000 menetettyä työpaikkaa. Tuttuun tapaansa Moore yrittää koko leffan ajan päästä Smithin puheille. Flint, Michigan on muuten Michael Mooren synnyinpaikka jos ette sitä tiennyt.
Suomalaiselle katsojalle dokkarin aihe on kieltämättä vieras ja epärelevantti, mutta kun siihen uppoutuu, niin katseluelämys on ihan mukiinmenevä. Yhdysvallassa kapitalismi on kyllä mennyt kieltämättä aivan liian pitkälle, kun jotkut ihmiset eivät yksinkertaisesti voi saada töitä mistään, kun sitä ei niille anneta. Rikkaat rikastuvat vain entisestään ja muutosta ei ole vieläkään tullut.
Moore kertoi kirjassaan Tyhmät valkoiset miehet, että George W. Bushin serkku Kevin Rafferty auttoi suuresti häntä dokumentaristin urassaan ja kuvasi tätä dokkaria. Bushin perhe katsoi tämän dokumentin nähdäkseen Kevinin kameratyöskentelyä, mutta huomasivat varmaan elokuvan vasemmistolaisen sanoman, mikä ei varmaankaan miellyttänyt heitä.
Leffassa on yksi kohua herättänyt kohtaus missä sosiaaliturvan avulla elävä nainen teurastaa jäniksen. Kaikki, jotka elokuvan näkivät kysyivät Moorelta miksi sen jäniksen piti kuolla ja kauhistelivat kohtauksen raakuutta. Pari minuuttia siitä musta mies, jolla on Teräsmiehen viitta ja leikkipyssy ammutaan kuoliaaksi poliisien toimesta, eikä kukaan ole ihmetellyt Mooren mukaan sen kohtauksen raakuutta. Moore valittaa kirjassaan miksi pupun teurastaminen aiheuttaa koko leffan ikärajan alentamisen, mutta mustan miehen raaka tappaminen ei.
Roger ja minä kannattaa katsoa jos on kiinnostunut Yhdysvaltain politiikasta ja Mooren aikaisemmasta tuotannosta. Elokuva ei tehnyt mitään ihmeellisempää vaikutusta, eikä sille voi kolmea kuulaa enempää antaa. Se on sympaattinen yritys, mutta toteutuksessa Moore oli vielä poikanen. Kuitenkin dokumentti ajaa hyvää asiaa mistä plussaa.
nimimerkki: Nelisilmä