Katsaus musiikkihistorian ehkä persoonallisimman hahmon kummallisiin esiintymisiin.

21.4.2007 18:14

Alkuperäinen nimi:Does Humor Belong in Music?
Valmistusvuosi:1985

Frank Zappa tunnetaan parhaiten omituisesta musiikistaan, mutta myös hänen yhtyeensä keikat ovat olleet legendaarisia tapahtumia. Does Humor Belong in Music? esittelee Zappan livebändin vuosimallia 1985 New Yorkissa taltioidulla keikalla. Tuohon aikaan hänen orkesterissaan soittivat Ike Willis (kitara, laulu & omituiset vempaimet), korkea-ääninen Bobby Martin (laulu, koskettimet, saksofoni & käyrätorvi), Ray White (rytmikitara, laulu), levoton Scott Thunes (basso), Höyrypäinen Allan Zavod (Koskettimet), Chad Wackerman (Rummut) ja Zappa itse (soolokitara, laulu & juonto).

Zappan musiikki on oudosti sävellettyä (vaikka nyt kuullaankin säveltäjäneron simppelimpää tavaraa) ja sanoituksetkin ovat joukosta erottuvia. Toisinaan on sensuurikin muuttanut levyjen sisältöä. Keikan aloittaa Zoot Allures -instrumentaali, jonka aikana Frank esittelee bändin ja toivottaa yleisön tervetulleeksi. Tästä jatketaan parilla peruslaululla joiden jälkeen kuullaan The dangerous kitchen, omituinen luento iljettävästä keittiöstä. Tästä alkavan pienen kasauman suorastaan ärsyttävän yksinkertaisia biisejä päättää funk-vaikutteinen Keep it greasey. Taltioinnin toisen puoliskon avaavat Honey, don’t you want a man like me?, sekä Dinah-Moe Humm, joissa kuullaan ja nähdään kaikenlaista kikkailua. Varsinaisen setin päättää bluesnumero Cosmik debris. Encorena yhtye soittaaa vielä kolme kipaletta. Biisien väliin on leikattu haastatteluita, joissa kuullaan Frankin mielenkiintoisia mielipiteitä ympäröivästä maailmasta. Muuta ekstraa ei levyltä löydy.

En suosittele Does Humor Belong in Music? -lättyä ensitutustumiseksi Frank Zappan monenkirjavaan musiikkiin, mutta miehen muuhun tuotantoon jo perehtyneille luvassa on mielenkiintoinen katsaus musiikkihistorian ehkä persoonallisimman hahmon kummallisiin esiintymisiin.

nimimerkki: Leslie

Arvosteltu: 21.04.2007