Keskiverto trilleri, jonka aineksista olisi saanut paremmankin elokuvan.

26.12.2008 18:19

Alkuperäinen nimi:The Number 23
Valmistusvuosi:2007

Numero 23 on siitä erikoinen, että sen päänäyttelijä on lähinnä komediaelokuvista tunnettu Jim Carrey. Jimin tunnetuin ominaisuus tai vaihtoehtoisesti “erikoisuus” on se, että mies saa naamansa mitä eriskummalisempiin asentoihin ja osaa näytellä toopea (Ace Ventura- elokuvat, Nuija ja Tosinuija) todella uskottavasti, vaikkakin ärsyttävästi. Jim on myös ollut parissa draamassa, joista mainittakoon ainakin Truman Show, joka on oikeasti hyvä elokuva. Trilleripuolella Jim on ollut kokematon, joten ennen Numero 23 aloittamista epäröin vahvasti, että onnistuisiko kuminaama mielipuolisena trilleri-henkilöhahmona.

Numero 23 kertoo Walter Sparrow (Jim Carrey)- nimisestä miehestä, joka saa vaimoltaan (Virginia Madsen) lahjaksi kirjan nimeltä Numero 23. Kirjan alussa on varoitus, että jos kirjan päähenkilö ja tapahtumat tuntuvat samanlaisilta kuin oma elämäsi, niin älä missään nimessä lue tätä kirjaa. Kuten arvata saattaa, Walter huomaa kirjan päähenkilön Fingerlingin olevan hyvin samanlainen persoona kuin hän itse. Fingerling on etsivä, joka erään naisen kuoltua tulee hulluksi numeron 23 takia, sillä hän saa eri laskutoimituksilla numeron aina esille. Niinpä Walterkin alkaa tulla vähitellen hulluksi numeron 23 takia, ah kuinka kliseistä. Niinpä Walter alkaa metsästämään kirjan kirjoittajaa, eikä tämä tietenkään tapahdu ilman vastoinkäymisiä.

Minulla oli omat ennakkoluuloni tätä elokuvaa vastaan, eikä elokuva kuitenkaan ollut mikään kovin suuri pettymys. Ihan viihdyttävä, mutta olen silti sitä mieltä että mahdollisesti tästä aiheesta olisi saanut paljon enemmänkin irti. Yllätyin siitä, ettei Jimin roolityö ollut mikään katastrofi (kuten odotin), mutta ei silti mikään kovin hyvä. Minulla on ristiriitaiset fiilikset tästä elokuvasta, sillä toisaalta elokuva oli ihan hyvä juoneltaan – vaikka olikin kliseinen -, mutta tunnelma ei ollut pelottava tai piinaava.

Jim Carrey on ihan hyvä Walterina, ottean huomioon miehen taustan. Muut näyttelijät pysyvät mukana ihan hyvin, joten ei siitä enempää. Elokuvan on ohjannut Joel Schumacher, jonka aikaisempia töitä ovat mm. keskiverto trilleri Phone Booth ja todella hyvä trilleri 8mm. Ehkä hieman paremmalla käsikirjoituksella ja näyttelijävalinnoilla tästä olisi saanut oikeasti piinaavan trillerin, mutta tulos on kuitenkin vain tyydyttävä.

Numero 23 on kokonaisuutena keskiverto trilleri, jonka aineksista olisi saanut paremmankin elokuvan. Suosittelen silti kaikkien katsomaan elokuvan, ehkä vain sen takia, että Jim Carrey ei vääntele naamansa, vaan on vakava. Mielestäni kolme ja puoli tähteä on liika tälle elokuvalle, sillä en oikein loppujenlopuksi tykännyt tästä niin paljon. Kuitenkin kaksi tai kaksi ja puoli tähteä on liian vähän, sillä elokuva on kuitenkin viihdyttävä eikä täysi katastrofi. Kolme tähteä on hyvä arvosana tälle leffalle. Jos satutte tylsänä iltana törmäämään Numeroon 23, niin katsokaa, mutta älkää odottako mitään uutta tai mahtavaa mestariteosta.

Arvosteltu: 26.12.2008