11.7.2004 19:06

Alkuperäinen nimi:My Girl
Valmistusvuosi:1991

Tuli eteeni tällainen leffa joskus aikoinaan Anttilan alelaarissa. Sieltä se sitten lähtikin mukaani, kun Macaulay Culkinin nimi siinä kannessa komeili. Tahdoin nähdä mitä muuta poika on saanut aikaiseksi Yksin kotona -leffojen lisäksi. Tässä hän saa kuitenkin tyytyä sivuosaan, kun Anna Chlumsky pistää tyttöenergiaa peliin pääroolissa.

Eletään 70-luvun alkua. Anna Chlumsky esittää 11-vuotiasta Vadaa, joka asustelee isänsä Harryn (Aykroyd) ja setänsä Philin (Masur) luona. Talo on hautaustoimisto ja siellä veljekset paiskivat töitä. Vadan mummo on hoitanut Vadaa kauan, mutta viime aikoina mummo on kuitenkin tullut liian vanhaksi ja pöpiksi. Vadan äiti kuoli kun Vada oli aivan pieni ja tytön päässä liikkuu koko ajan pelkkä kuolema. Hautaustoimistoon tulee ruumiita maskeeraamaan Shelly (Curtis), joka rupeaa seurustelemaan Harryn kanssa. Vada puolestansa on täysin ihastunut hänen opettajaansa (Dunne). Tytön kaveririntamana toimii kaikelle allerginen Thomas (Culkin), jonka kanssa Vada saa kokea monta hurjaa ja ei niin hurjaa seikkailua.

Tyttöni mun ei paljon eroa muista saman kaltaisista perheleffoista toteutukseltaan. Se on hieman imelä ja ylisentimentaalinen, mutta se käsittelee lapsille vaikeita ja erittäin tärkeitä asioita todella hienosti. Sen takia elokuva onkin paikoin aika raskas sekä järkyttävä. Perheen pienempien ei tätä kannata katsoa, mutta vähän vanhempien olisi siihen jopa syytäkin. Mikään erikoinen tämä ei ole, mutta ei tämä edusta lajinsa huonointakaan osastoa.

Joskus on vain todella mukava katsella näitä lämminhenkisiä perhejorinoita. Kuolemaa ja siihen liittyvää pelkoa käsitellään todella loistavasti. Huumoriakin on sopivasti mukana ja tietysti muutama klisee on saatu mukaan matkalle. En ole kuitenkaan koskaan nähnyt näin puhuttelevaa perhe-elokuvaa, kuin mitä tämä on. Bogus on tähän mennessä ollut suosikkini lapsille suunnatuista elokuvista. Sekin käsitteli kuolemaa melkein yhtä hyvin fantasian keinoin. Tämä kuitenkin ottaa asian paljon vakavammin ja realistisemmin puheeksi.

Anna Chlumsky vetäisee kunnialla läpi pääroolin. Nykyisin tyttö on vaipunut jo unholaan, mutta tästä huomaa minkälaisia kykyjä tytöllä on. Macaulay Culkin on toinen elokuvan tähti ja vetää roolinsa myös kunnialla läpi. Voisin väittää, että tämä olisi hänen paras roolinsuorituksensa (ainakin näkemistäni). Dan Aykroydille tuli myöhemmin nämä isien roolit vieläkin tutummiksi, mutta ei hän koskaan ole pistänyt tätä paremmaksi. Ei mies silti parastansa tee. Jamie Lee Curtisilta on nähty hyviäkin leffoja, mutta tässä filmissä jokin hänessä ärsyttää.

Tämä varmaankin oli kova menestys joskus aikoinaan, koska tälle väsättiin jatko-osakin, joka tosin on aika surkea. Ohjaaja Howard Zieff osasi hommansa ja Tyttöni mun onkin ihan mukavaa katseltavaa. Jos nyt unohdetaan kaikki viat, niin kokoon saadaan hyvä perhedraama. Huumoria on myös pelissä mukana ja tunnelma on mukavak, mutta loppu on puolestansa hieman järkyttävä. Aihe on silti todella raskas ja sen takia elokuvakin on paikoin. Kieltämättä tavallista hollyhuttua, mutta silti joku tällaisessa lämminhenkisessä meiningissä iskee.

Ei tämä koskaan historiaan tule jäämään, mutta suosittelen kaikille, jotka vain haluavat nähdä hyvää laatudraamaa. Jatko-osaan ei kannata vältämättä näppejänsä pistää, mutta tämä on ihan tutustumisen arvoinen paketti.

Arvosteltu: 11.07.2004